SATIRE

De Speld: Hoekstra: ‘Afschuwelijk hoe minister van Financiën over onze Pieter Omtzigt praat’

De gelekte notulen van de ministerraad leiden tot veel ophef in politiek Den Haag. CDA-leider Wopke Hoekstra vindt het bijvoorbeeld ‘afschuwelijk’ om te lezen hoe de minister van Financiën over Kamerlid Pieter Omtzigt praat.

CDA-partijleider Hoekstra: ‘Die minister van Financiën, daar heb ik het niet zo op.’ Beeld ANP
CDA-partijleider Hoekstra: ‘Die minister van Financiën, daar heb ik het niet zo op.’Beeld ANP

‘Het kan echt niet, wat die man over onze Pieter Omtzigt zegt’, stelt een duidelijk geëmotioneerde Hoekstra. ‘Onze Pieter Omtzigt is een geweldig Kamerlid. Het geeft geen pas om te spreken over het ‘sensibiliseren’ van onze Pieter Omtzigt. Mark Rutte heeft heel wat uit te leggen over het gedrag van zijn minister.

‘Ik sta hier als partijleider van het CDA en ik moet eerlijk zeggen: die minister van Financiën, daar heb ik het niet zo op. Ik zou zo graag willen weten wat er in die kop van zo’n minister omgaat, wie zegt zoiets? Dit is enorm schadelijk. Het is een brisante situatie, brisant, brisant, brisant’, zegt Hoekstra. ‘Brisant! Of heb ik dat al gezegd? Het doet mij in ieder geval pijn om zo op een flink afstandje te moeten aanzien wat er met onze Pieter gebeurt, Pieter Omtzigt dus.

‘Ik eis voor onze Omtzigt dat alle geheime notulen van de ministerraad zo snel mogelijk openbaar gemaakt worden, maar tegelijkertijd denk ik ook: wat heeft het voor zin?’, zegt Hoekstra stellig. ‘Het lijkt me gewoon niet echt essentieel. Uiteindelijk heb je toch een minister van Financiën nodig, of je het nu wilt of niet. En het gaat ook helemaal niet om hem. Of haar? Laten we ons niet focussen op wie wat heeft gezegd, maar laat ons focussen op Omtzigt. Sorry: ónze Omtzigt.’

Meer over