satirede speld

De Speld: Het eindeloze bordspel ‘Brexit’ grote hit voor de kerstdagen

In de aanloop naar de feestdagen lijkt het nieuwe bordspel Brexit de grote hit te worden onder spelliefhebbers wereldwijd. Het familiespel levert eindeloos plezier op omdat vlak voordat een speler dreigt te winnen er opnieuw uitstel aangevraagd kan worden.

null Beeld Eva Faché
Beeld Eva Faché

In het begin van het spel krijgt elke speler een opdracht toegewezen. Bijvoorbeeld: ‘Breng drie keer hetzelfde voorstel in stemming in het parlement’, of: ‘Verlies Schotland, Noord-Ierland en een derde land naar keuze.’ Als elke speler een opdracht heeft gekozen, spant het erom welke speler de controle terugpakt en onherstelbare schade aan de economie berokkent.

Tijdens het dynamische spel trekken spelers steeds kanskaarten die goed of slecht kunnen uitvallen, zoals: ‘Verlaat de EU zonder te betalen’, ‘Nieuwe verkiezingen: ga terug naar start’, ‘U bent tweede geworden in een ijdelheidswedstrijd, na Mr. Speaker John Bercow’, en ‘Een rapport van de overheid zegt dat de Brexit nog slechter is voor de economie dan gedacht, betaal 35 miljard’.

Brexit is een strategisch spel, waarbij spelers elkaar constant kunnen dwarsbomen. Zet het parlement buitenspel om jouw Brexitdeal erdoor te krijgen, dwing je tegenstander via een wet uitstel te vragen bij de EU of blijf eindeloos pleiten voor een nieuw referendum zonder resultaat.

Intussen moet je op je hoede zijn voor de struikrover - Nigel Farage - die altijd op de loer ligt om de spelers zetels af te pakken. Ook moet je uitkijken voor de futloze oppositie van Labour en de conservatieve Tories die elk moment intern uit elkaar kunnen vallen.

Het spel levert plezier op voor Brexiteers, Remainers en iedereen die ervan houdt om een land zichzelf zoveel schade te zien toebrengen.

Meer over