Satire

De Speld: Einde tijdperk Rutte ingeleid met vier jaar durend premierschap Rutte

Dat het tijdperk Rutte ten einde is gekomen, is voor iedereen duidelijk, en uit niets blijkt dat helderder dan uit Ruttes aanstaande, vier jaar durende premierschap. ‘Je kan deze onderhandelingen voor een kabinetsformatie als het ware zien als een lang uitgerekt startschot voor het begin van de doodsreutel van het tijdperk Rutte’, zegt voormalig VVD-campagnestrateeg Mark Thiessen.

'Rutte heeft inmiddels de houdbaarheid van een blik soep: die kan nog hoogstens vier jaar mee.'  Beeld Getty Images
'Rutte heeft inmiddels de houdbaarheid van een blik soep: die kan nog hoogstens vier jaar mee.'Beeld Getty Images

‘Alle signalen wijzen erop’, zegt ook columnist Bas Heijne. ‘Voor iemand die zo beschadigd is als Rutte is het duidelijk dat zijn laatste 35.040 uren nu echt hebben geslagen.’

Ook Rutte zelf lijkt te beseffen dat de komende vier jaar vooral uitbollen zijn, een metaforisch laatste fietstochtje na een lang premierschap. ‘Spek-en-bonenpolitiek, vooral bedoeld om te zien hoe de hazen daarna, vanaf 2025 zeg maar, gaan lopen’, zegt politiek redacteur Fons Lambie.

‘Rutte is een typische manager en bovendien iemand die echt alle geloofwaardigheid heeft verloren. Hij heeft inmiddels de houdbaarheid van een blik soep: die kan nog hoogstens vier jaar mee. De komende kabinetsperiode zal vooral een tijd worden van terugblikken en nieuw beleid maken en beslissen waar dit land heengaat. En dan is het waarschijnlijk voorgoed voorbij’, aldus columnist Geerten Waling.

Ruttes politieke mede- en tegenstanders spreken meewarig over diens ‘bezegelde lot’. ‘Het is eigenlijk ook een beetje treurig om te zien dat een man die we opnieuw aan het premierschap hebben geholpen politiek gezien ten dode is opgeschreven’, zeggen mensen bij CDA en D66. ‘De komende vier jaar zal zijn premierschap een zaak van aftellen zijn. Aftellen tot aan de nieuwe verkiezingen. Dus ja, dit was het dan wel zo’n beetje. Toch?’

Meer over