SatireDe Speld

De Speld: Amerikaan innerlijk verscheurd door moeilijke politieke keuze bij midterm-verkiezingen

Komende week gaat Amerika naar de stembus voor de midterm-verkiezingen. Welke partij gaat de meerderheid krijgen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden? 

Senator Ted Cruz voert campagne in aanloop naar de midterm-verkiezingenBeeld EPA

De race is ongekend spannend. De Texaanse kiezer Jay Daniels vertelt over zijn innerlijke verscheurdheid betreffende de aanstaande verkiezingen.

‘Aan de ene kant heb je een partij die nauwelijks een eigen verhaal over het voetlicht krijgt en soms best wel wereldvreemd is. Aan de andere kant heb je een partij die geen afstand neemt van gewelddadige witte nationalisten en die racistische standpunten overneemt, de rechterlijke macht politiseert en uitholt, die een president steunt die bewezen Russische inmenging in de verkiezingen heeft toegejuicht en gefaciliteerd, geen maatregelen neemt tegen het opnieuw voorkomen van dat soort inmenging, onbewezen beschuldigingen van stemfraude aangrijpt om structureel het stemrecht van minderheden af te nemen, kiesdistricten zo hertekent dat open verkiezingen onmogelijk worden, de vrije pers onophoudelijk als vijand behandelt, beleidsmatig immigrantenfamilies uiteentrekt, belastingverlagingen uitdeelt aan de allerrijksten en het begrotingstekort wil dichten door te korten op sociale zekerheid en gezondheidszorg, autocratische leiders legitimiteit geeft en bondgenoten en handelspartners van zich vervreemdt, milieuwetgeving afschaft ten gunste van grote bedrijven, ziektekostenverzekeringen om mensen met bestaande aandoeningen te verzekeren niet wil verplichten en liegt dat ze dat wel wil doen nu dat een impopulair standpunt blijkt, na tientallen tragedies nog steeds weigert wapenwetgeving aan te passen en wordt gesteund door de NRA, meer soldaten naar de Mexicaanse grens stuurt dan nu in Afghanistan zijn voor een groep naderende immigranten’, zegt Daniels. Hij zucht. ‘Hoe kun je kiezen tussen twee partijen die zo dicht bij elkaar liggen?’

En dus weet Daniels nog niet op welke partij hij zijn stem moet uitbrengen: ‘Iedereen voelt dat er aan beide partijen nadelen kleven. Dus ja, waarschijnlijk wordt het Ted Cruz. America first.

Meer over