SATIREDe Speld

De Speld: Aan de spannende #toeslagenaffairesoap is voorlopig nog geen einde

Het is ‘the gift that keeps on giving’: de #toeslagenaffairesoap aan het Binnenhof. Vertelde Lodewijk Asscher deze week nog dat hij ‘meer had moeten doen voor de betrokkenen’, nu zit minister van Financiën Wopke Hoekstra alweer te vertellen over hoe het zo mis had kunnen lopen. Waar zal dit in vredesnaam eindigen?

‘Ik vind dat ook echt verdedigbaar. Het is bijna juni, dan hebben we het in een keer goed geregeld. Maar niets is minder waar, dat is dan de tragiek’, aldus een onthutste Hoekstra.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De ene na de andere ontboezeming volgt. Een fragment van Wopke Hoekstra aan de verhoortafel gaat viral op Twitter. ‘Ik vind dat ook echt verdedigbaar. Het is bijna juni, dan hebben we het in een keer goed geregeld. Maar niets is minder waar, dat is dan de tragiek’, aldus een onthutste Hoekstra.

De plotwendingen, de verwijten, het verraad. Menig soapscenarioschrijver zou hier zijn vingers bij aflikken. ‘Ik ben hier absoluut medeverantwoordelijk voor’, zegt minister Wiebes van Economische Zaken voor de verhoorcommissie. ‘Deze ramp heeft kunnen gebeuren omdat allerlei dingen op elkaar gestapeld werden.’ Wie de verhoren achter elkaar bekijkt, zal de woorden herkennen van oud-directeur van de Belastingdienst Blokpoel, die zei ‘buikpijn’ te hebben gehad van de situatie. Ook hij voelt zich medeverantwoordelijk.

Eenieder die zich verder nog op werk wil storten vandaag zal het moeilijk krijgen, want het NOS-liveblog werkt ook al niet mee. ‘Half juni 2019 was voor Hoekstra echt duidelijk ‘dat dit ten volle moet worden opgelost’. Maar de echte omvang van de problemen en hoe hard de ouders zijn aangepakt drong pas later tot hem door, geeft hij toe’, luidt een van de updates.

En ook al zijn vandaag de laatste openbare verhoren, je kan er donder op zeggen dat dit geheel nog een staartje krijgt. Wordt vervolgd!