InterviewPorgy Franssen

De Sound of Mucus is een minimusical over de Hollandse Von Trapps

Porgy, Hein en Olga Franssen bezingen op De Parade hun jeugd in een zestienkoppig gezin.

De Hollandse Von Trapps met Porgy Franssen als Julie Andrews. Beeld
De Hollandse Von Trapps met Porgy Franssen als Julie Andrews.

‘Ik hoop één ding – dat het publiek op De Parade in Amsterdam ook echt de theatertent in gaat en er geen zuipfestijn van maakt. Dat is in Amsterdam namelijk wel vaak het geval’. Acteur Porgy Franssen staat vanaf gisteren in de tent van Teatro Cuatro op De Parade, het reizend theaterfestival dat tot 2 september Amsterdam als standplaats heeft. Hij treedt samen met broer Hein en zus Olga op als De Hollandse Von Trapps met The Sound of Mucus, een minimeezingmusical gebaseerd op de hitfilm The Sound of Music.

Dat klopt maar voor een deel, want weliswaar zingt het publiek massaal meerstemmig mee met DoReMi, maar de familie Franssen heeft het in deze charmante productie vooral over zichzelf. Over het gezin Franssen uit Eindhoven, dat behalve uit een vader en een moeder uit veertien kinderen bestaat. Hein, Olga en Porgy zitten qua leeftijd ergens in de middenmoot – allemaal net zestigers. Porgy heeft ook nog een tweelingzus: inderdaad, Bess.

Porgy: ‘Wij stammen uit een zeer muzikale familie. Omdat veertien kinderen in één huis erg veel is, maakten we uiteraard ook ruzie. Het was vaak chaotisch; verraad, doktertje spelen met je zus, gedoe. Dat waren niet zo maar wat stoeipartijtjes, maar echt oorlog af en toe. 's Zomers sliep een aantal van ons op het balkon. De muziek bracht ons samen en kalmeerde de emoties behoorlijk. Onze moeder kon prachtig zingen en zij regeerde muzikaal met strakke hand. Wij noemden haar De Generaal.’ Hein: ‘Wij hadden thuis nog nooit van The Beatles of Pink Floyd gehoord, terwijl wij toch in de jaren zestig en zeventig zijn opgegroeid.’ Olga: ‘Er stond altijd een strijkkwartet op.’

Het idee om samen een Parade-voorstelling te maken kwam van Hein Franssen. Hij had aanvankelijk een soort parodie op een tv-talentenshow als Holland's Got Talent voor ogen. Porgy kwam met het idee iets te gaan doen met The Sound of Music, de filmklassieker met Julie Andrews over de zingende familie Von Trapp in de Oostenrijkse Alpen. Hein vindt dat een geweldige film en heeft hem minstens vijftig keer gezien, Porgy vindt hem totale onzin en sentimenteel. ‘Geschiedkundig klopt er ook niets van. De echte familie Von Trapp verliet Oostenrijk voordat de oorlog uitbrak, en niet ergens middenin.’ Hij bedacht dan ook de titel: The Sound of Mucus. Mucus betekent zoiets als ‘slijm’, en dat is wat acteur Christopher Plummer, die de rol van kapitein Von Trapp speelde, er zelf van vond.

Die tegenstelling is het uitgangspunt van hun Parade-voorstelling, die dus vooral over de Franssen-dynastie gaat – inclusief filmbeelden en foto’s uit het rijke familiearchief.

Hein: ‘Wij waren wereldberoemd in Brabant en België en traden als gezin ook vaak op; voor De Zonnebloem, voor bejaarden, in gekkenhuizen, voor rouwtjes en trouwtjes, zeg maar. Porgy en ik hebben als zingende broertjes ook meegedaan aan het tv-programma Stuif es in van Ria Bremer. Wij wonnen zelfs de Gouden Stuiver.’

Porgy: ‘Wij hebben ook een lp opgenomen: Een gezin maakt muziek. Maar deze Parade-voorstelling mocht niet alleen nostalgie zijn. Wij wilden ook een kritisch portret maken hoe zo’n enorm gezin in het gareel te houden. En de rol van de moeder daarin, onze Generaal. Nee, het was niet een lieve, zorgzame moeder, maar ze heeft ons allemaal wel goed opgevoed.’

Hein: ‘Aan het eind van haar leven, ze is 94 geworden, liet ze ineens haar zachte kanten zien. Die had ze al die tijd voor zichzelf en voor anderen verborgen gehouden.’

Porgy Franssen

Ondanks zijn muzikale opvoeding, heeft Porgy Franssen gekozen voor het vak van toneelacteur. Zijn carrière omvat uiteenlopende producties als De Prefab Four van Orkater, zijn solovoorstelling Novecento die hij bij mensen thuis speelde, en de rol van George in Who’s afraid of Virginia Woolf? met Olga Zuiderhoek als tegenspeler.

Heel veel van de kinderen Franssen zijn later in de muziek doorgegaan. Zo is Hein muziekdocent in een tbs-kliniek en werkte hij als muzikant en repetitor in theaterproducties van onder meer Orkater en Joop van den Ende. Zus Olga is muziekwetenschapper, en als gitarist actief bij het Amsterdams Gitaar Trio. De twee dochters van zus Carla spelen in het Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Porgy is weliswaar acteur geworden, maar kan erg mooi zingen en staat regelmatig in voorstellingen waarin hij dat laat horen.

De familie Franssen wil The Sound of Mucus na De Parade het liefst uitbouwen tot een avondvullende voorstelling om daarmee op tournee te gaan. Dat moet dan een theatraal familieportret worden over een groot katholiek gezin, en de muziek die hen samenbond.

De vraag is natuurlijk ook waarom er maar liefst veertien kinderen waren.

Porgy: ‘Hoewel mijn vader arts was en beter zou moeten weten, liet de katholieke kerk niet toe dat hij hier iets aan deed. Na elke geboren Franssen stond pater Leopold Verhagen meteen weer op de stoep met de vraag of mijn moeder alweer zwanger was. Zijzelf wilde trouwens het liefst zeventien kinderen om een compleet orkest te kunnen formeren.’

De Hollandse Von Trapps hebben intussen in hun tentje op de Parade in Rotterdam, Den Haag en Utrecht bijna drieduizend mensen getrokken. De Franssens zijn liefhebbers van Bach, Haydn en Schubert, dus de rumoerige Parade moet af en toe ook een beproeving voor hen zijn.

Hein: ‘Als ik thuis kom, zet ik een stukje Bach op.’

Porgy: ‘Als ik thuis kom, ga ik in de massagestoel liggen.’

The Sound of Mucus door De Hollandse Von Trapps, t/m 21/8 op De Parade, Amsterdam.

Meer over