testsony glass sound speaker

De Sony Glass Sound Speaker klinkt uitgebalanceerd, maar wie neemt een lamp van €600 mee op pad?

Klinkt belachelijk, een draadloos speakertje met een lamp erop die 600 euro kost. Al moet u wel weten dat de Glass Sound Speaker LSPX-S2 van Sony een staaltje bijzondere technologie bevat. De muziek uit de speaker – die met lamp en al een centimeter of 30 hoog is – wordt door het glas gelijkmatig in alle richtingen verspreid, wat een beter geluid moet opleveren.

Niels Waarlo
De Sony Glass Sound Speaker LSPX-S2. Beeld Sony
De Sony Glass Sound Speaker LSPX-S2.Beeld Sony

Sony Glass Sound Speaker LSPX-S2, adviesprijs € 600,-

Dit is de tweede variant van de Glass Sound Speaker die Sony op de markt brengt en de eerste die in Nederland verkrijgbaar is.

Het geluid is inderdaad opvallend goed voor zo’n kleine speaker. Mooi uitgebalanceerd vooral, waar geluid uit een kleine geluidsbron al gauw schel en platgeslagen klinkt. Het blijft echter een kleine speaker, met alle natuurkundige belemmeringen van dien, dus zo krachtig als een goede muziekinstallatie klinkt hij niet. Dat valt vooral op als er een flinke bas in het spel is – of hoort te zijn. Kalme jazz en folk spelen dan maar.

Gelukkig hebben Bluetoothspeakers hun eigen voordelen. Je kunt ze overal mee naartoe nemen, koppelt er een telefoon aan en luisteren maar. In het park, op het strand, in de tuin, zelfs onder de douche.

Maar wie sleept er een lamp mee naar het park? De Glass Sound Speaker weegt meer dan een kilo, nogal zwaar vergeleken met andere draadloze speakers. Wat dan weer als voordeel heeft dat je hem niet snel omstoot.

Deze lampenspeaker lijkt dus vooral een ding voor in en rond het huis. Maar wie 600 euro kan neertellen voor een Bluetooth-speaker, kan ook een fatsoenlijke muziekinstallatie aanschaffen. Zeker als je twee van die dure lampenspeakers in huis moet halen om ze te koppelen voor stereogeluid, wat overigens erg makkelijk gaat.

De speaker doet uw gadgettester denken aan een goedkope campinglamp die bij de Action vandaan komt. Beeld Sony
De speaker doet uw gadgettester denken aan een goedkope campinglamp die bij de Action vandaan komt.Beeld Sony

Is het design dan indrukwekkend? Smaken verschillen, maar de speaker doet uw gadgettester denken aan een goedkope campinglamp van de Action. De lamp heeft 32 helderheidsniveaus en kan flikkeren als een kaarsje, maar dat dit een van de geavanceerdste Bluetooth-speakers op de markt is, spat er niet vanaf.

Voor nu lijkt de glasspeaker daarmee iets voor de gadgetfreak met een dikke portemonnee. Als de technologie in de toekomst goedkoper wordt, kan het een prima aanwinst zijn. Bijvoorbeeld op een warme zomeravond, als de zon onder is en de speaker de klanken van een zacht jazznummer door de tuin laat zweven. De muggen zullen er geen benul van hebben dat ze om zo’n bijzondere lamp heen zoemen.

Deze muziekgadgets testten we eerder

Met de Soundbar Beam laat Sonos opnieuw horen hoeveel speakertjes in een klein kastje kunnen. Het kamervullende geluid met indrukwekkende bassen is imponerend.

Ja, er bestaan ook Bluetooth-platenspelers. Zoals de Sony PS-LX310BT. En die beviel.

Veel platter kunnen tv’s niet meer worden gemaakt. Dat gaat ten koste van het geluid. Deze soundbars brengen uitkomst.

Meer over