ConcertrecensieFKA twigs

De show van het gesamtkunstwerk FKA twigs overweldigt de zintuigen, maar heeft ook een emotionele kern ★★★★★

Het publiek kijkt en luistert ademloos naar de Engelse artiest.

Op 3 december speelde de Engelse zangeres FKA Twigs in een uitverkocht Theater Carré in Amsterdam. Beeld Ben Houdijk
Op 3 december speelde de Engelse zangeres FKA Twigs in een uitverkocht Theater Carré in Amsterdam.Beeld Ben Houdijk

Alles waar FKA twigs zich op toelegt, lukt schijnbaar moeiteloos: zingen, produceren, schrijven, choreograferen, videoclips regisseren. Ze beheerst zelfs acrobatische paaldansen en de sierlijke Chinese wushu-krijgskunst. Alles stelt de Engelse Tahliah Barnett in dienst van het gesamtkunstwerk FKA twigs, dat vanavond eenmalig op het toneel van het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam wordt tentoongesteld.

Barnetts hart werd gebroken. Magdalene, het album dat ze daarover schreef, oogstte veel lof voor de onorthodoxe songstructuur en experimentele kijk op het begrip ‘popmuziek’. De nummers laten Carré soms dreunen van de bassen en dan weer zweven op een pianomelodie. Haar sopraanstem vouwt ze tot tere kunstwerkjes, terwijl ze ondertussen ingewikkelde choreografieën uitvoert. Het publiek kijkt en luistert ademloos.

FKA Twigs in Theater Carré in Amsterdam. Beeld Ben Houdijk
FKA Twigs in Theater Carré in Amsterdam.Beeld Ben Houdijk

Door al die lagen experiment en perfectionisme lijkt twigs soms afstandelijk, onaantastbaar. Maar dan zit ze ineens op het podium en legt haar hand zachtjes op het gezicht van een nietsvermoedende man in het publiek. Liefdevol streelt ze zijn wang, al zingend legt ze bijna haar voorhoofd tegen het zijne. Ineens is FKA twigs geen ongenaakbare popgodin, maar een mens, op zoek naar contact.

Deze show - met dansers, een liveband, meerdere sets, zeker vier verschillende extravagante kostuums, een zwaardvechtdemonstratie en een paaldansintermezzo - overweldigt de zintuigen. Maar hij heeft ook een emotionele kern, kwetsbaar en teder. Je hoort het in haar stem, in haar liedjes, je ziet het in haar bewegingen. Hartzeer, kracht, vrouwelijkheid, verlangen en verlangd worden. Kom dichterbij – maar niet te! Zo is FKA twigs niet zomaar overweldigend, maar simpelweg verpletterend.

FKA twigs

Pop

★★★★★

3/12, Koninklijk Theater Carré, Amsterdam.

Meer over