BOEKENMijn kindertijd en andere verhalen

De schrijver van De tijgerkat herinnert zich zijn jeugd

Giuseppe Tomasi di Lampedusa: Mijn kindertijd en andere verhalen. Beeld Athenaeum-Polak & Van Gennep
Giuseppe Tomasi di Lampedusa: Mijn kindertijd en andere verhalen.Beeld Athenaeum-Polak & Van Gennep

Na minutieuze beschrijvingen van zijn geliefde familiehuis in Palermo en het vorstelijke buitenverblijf op het Siciliaanse platteland is Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1896-1957) net goed op dreef over het door hem verafschuwde prinselijk huis in Torretta (‘Aan de terraskant had de lucht fris en de stilte volmaakt kunnen zijn, ware het niet dat er zo’n tien meter lager een reusachtige badkuip stond waarin de vrouwen van Torretta, kamerpot op de schouder, de godganse dag het surplus van hun beerput kwamen lozen’), als hij de herinneringen aan zijn jeugd abrupt onderbreekt. Op dat punt, lezen we in de inleiding van Mijn kindertijd en andere verhalen, heeft de schrijver zich gestort op de roman die hem beroemd zou maken: De tijgerkat. Zijn memoires heeft hij nooit meer bekeken.

Vijf jaar geleden verschenen de Nederlandse vertalingen al in één band, en zo zijn Lampedusa’s notities misschien ook het best te lezen: als smakelijk extraatje bij zijn grote roman. Dat geldt zeker niet voor de andere verhalen. Vooral ‘De sirene’, over de vriendschap tussen een journalist (laatste telg van, jawel, de adellijke Salina’s uit De tijgerkat) en een oude professor Grieks is ontroerend en aangenaam absurd. Jammer dat de zetfouten in deze editie gewoon zijn blijven staan.

Giuseppe Tomasi di Lampedusa: Mijn kindertijd en andere verhalen. Uit het Italiaans vertaald door Yond Boeke en Patty Krone. Athenaeum-Polak & Van Gennep; € 15.

Meer over