SerierecensiesAvenue 5 en Superstore

De satire in Avenue 5 werkt helemaal niet, die in Superstore juist wel

America Ferrera en Ben Feldman in SuperstoreBeeld filmstill

Avenue 5

★★☆☆☆

Een serie van Armando Iannucci

Met Hugh Laurie, Josh Gad

Te zien op Ziggo/HBO

Donald Trump is voor satirici nog een lastig doelwit; lastiger dan je misschien zou denken. Schrijvers en film- en seriemakers zien zich geconfronteerd met een dagelijks circus van schandalen, verontwaardiging, complottheorieën en nepnieuws, dat een al dan niet opzettelijk rookgordijn optrekt waarachter – wel of niet – aan de poten van de rechtstaat wordt gezaagd. Wat moet je ermee? Neem Dave Eggers, een van de schrijvers die normaal behoorlijk op de huid van de tijd zit, maar toch aardig de plank missloeg met zijn satire The Captain and the Glory (2019), over een incompetente kapitein van een cruiseschip dat echt heel nadrukkelijk voor de VS staat. Het is een soort satirebouwdoos voor alle leeftijden, en compleet tandeloos.

We vinden het idee van een kapitein zonder enige capaciteiten op een stuurloos schip ook terug in Avenue 5, een serie van HBO met Hugh Laurie als kapitein Ryan Clark, een man die is ingehuurd omdat hij er als kapitein uitziet, maar verder geen enkele leidinggevende kwaliteiten bezit. Zijn schip is een interplanetair cruiseschip, dat na een ongeluk doelloos door de ruimte zweeft, terwijl de passagiers en bemanningsleden in een Lord of the Flies-achtig scenario terechtkomen, waarin de parallellen met de Amerikaanse samenleving voor het oprapen liggen. Maker van de serie is Armando Iannucci, een satiricus met een schitterend cv, als een van de makers achter de shows met Alan Partridge (Steve Coogan), als schrijver en regisseur van The Death of Stalin en als man achter de serie Veep

Vooral die laatste serie werkte seizoenenlang als een treffend spiegelpaleis van de Amerikaanse politiek, maar ook hier voelde het de laatste seizoenen – in de Trump-jaren – alsof de satire nauwelijks kon opboksen tegen The Situation Room with Wolf Blitzer, dat toch echt een nieuwsshow is. Misschien dat Iannucci daarom een andere vorm zocht om iets over deze tijd te zeggen, met een variant van de nautische metafoor: de stuurloze ruimtecruise. Je zou willen dat het werkt, maar dat doet het helemaal niet. Net als in de novelle van Eggers ligt het er duimendik bovenop; het is misschien allemaal wel waar, maar dat maakt het nog niet leuk. En sorry hoor, maar de eerste taak van satire is toch dat we erom moeten lachen. 

Kijk daarom naar Superstore, een Amerikaanse comedyserie, waarvan Amazon nu vier seizoenen (2015-2019) tegelijk lanceert. Showrunner is Justin Spitzer, een veteraan-schrijver van de Amerikaanse editie van The Office. Superstore valt binnen het klassieke genre van de werkplekcomedy, met misschien Park and Recreation (ook op Amazon) als beste voorbeeld. We volgen de werknemers in een filiaal van de fictieve winkelketen Cloud 9, waarin je de Amerikaanse superwinkels als Walmart of Target kunt herkennen.

De comedy is klassiek en herkenbaar genoeg, maar Superstore is ook een heel treffende reflectie op de Amerikaanse sociale verhoudingen, ditmaal gezien vanuit de winkelende consument. De superwinkel, met zijn vele afdelingen, van een wapenwinkel tot een apotheek, biedt mogelijkheden om een satirische blik te werpen op arbeidsverhoudingen, wapenverkoop, uitbuiting, illegale werknemers, de verslavingscrisis en de Amerikaanse consument in brede zin. Het T-woord valt geen enkele keer. En het is buitengewoon geestig.

Superstore

★★★★☆

Een serie van Justin Spitzer

Met America Ferrera, Ben Feldman

Te zien op Amazon Prome Video

Meer over