tv-recensieJulien Althuisius

De ruiter van de Apocalyps vertoont opvallende gelijkenissen met Gerri Eickhof

De ruiter van de Apocalyps draagt een olijfgroen colbert en vertoont verder opvallende gelijkenissen met Gerri Eickhof. Zaterdagavond, in het NOS Journaal, deed Eickhof vanuit de Kalverstraat in Amsterdam verslag van de drukte daar. ‘Mensen botsen tegen elkaar aan en hoesten elkaar in de nek’, zei Eickhof, zelf bijna vertrapt door de winkelende kuddes. Mensen, zo signaleerde de verslaggever, hebben totale schijt aan de anderhalve meter. (Nou oké, Eickhof zei dat natuurlijk niet letterlijk zo. Maar als hij het had mógen zeggen, had hij dat gedaan).

En ziedaar, dinsdag kwam het nieuws dat het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland in één week tijd was verdubbeld. ‘We zijn in zekere zin weer terug bij af’, opende presentator Winfried Baijens het achtuurjournaal. Alles is voor niets geweest. Laten we overal maar weer mee stoppen. Aura Timen, van het RIVM, gooide praktisch de handdoek in de ring. ‘Als het zo doorgaat, kunnen we het verliezen van het virus.’ Ze had het over een ‘wake-upcall’. ‘Zo moeten we niet verder.’

De tafel van Op1 dinsdagavond, vol virologen en deskundigen.Beeld NPO

Terwijl half Nederland op verjaardagen, feestjes, in kroegen en bij barbecues gezellig brandhaardjes stond aan te wakkeren, vertelde OMT-lid Marion Koopmans in Nieuwsuur dat iedereen weer even nieuw normaal moet gaan doen, anders moeten er ‘stevige maatregelen’ worden genomen. De viroloog sprak net als Timen van een ‘wake-upcall’ en de mensen die zich niet aan de adviezen hielden, moesten we volgens Koopmans eens even ‘bij de kladden’ pakken. En daar is, zo signaleerde gedragswetenschapper Victor Lamme in hetzelfde item, wel meer voor nodig dan een filmpje waarin mensen vriendelijk wordt opgeroepen ‘zo veel mogelijk’ thuis te blijven. ‘Dat is natuurlijk extreem vrijblijvend’, zei Lamme, van wie het allemaal veel urgenter mocht.

Aan urgentie dinsdag geen tekort. Omdat bijna alle talkshows met vakantie zijn, heeft Op1 deze dagen de eerste en ruimste keus in gasten. Zo kon het gebeuren dat, terwijl RTL4 Gooische Vrouwen herhaalde, bij Op1 microbioloog Jan Kluytmans (ook OMT-lid), GGD-directeur Sjaak de Gouw en Hubert Bruls van de Veiligheidsregio’s aan tafel zaten. Kluytmans vond het zorgelijk dat het om clusterbesmettingen ging. Er was een zorgwekkende grafiek en nadat Hubert Bruls had gezegd dat dit, jawel, ‘een wake-upcall’ was en alle grote evenementen nog moeten gaan komen, concludeerde presentator Margje Fikse met veel gevoel voor drama: ‘Dit wordt alleen nog maar erger, als ik het zo hoor.’ Fons de Poel, die ook aan tafel zat, wilde van Kluytmans weten wat de moraal van het verhaal was. ‘Die afstand’, antwoordde Kluytmans, ‘daar moeten we toch niet zo onzorgvuldig mee omgaan.’ (O, toch niet.) Mensen, vooral jongeren, moeten zich meer laten testen, ging hij verder. Zo voorkom je dat kleine vuurtjes een grote brand worden. We moeten eigenlijk, zo schemerde in alles door, met zijn allen weer wat paniekeriger worden. En niet meer binnen barbecueën dus, of alleen op anderhalve meter. ‘De boodschap’, vatte Hubert Bruls deze televisieavond samen in niet per se de meest smakelijke bewoording, ‘moet er af en toe gewoon weer goed ingeplugd worden’. Waarvan akte.

Meer over