Album

De rootsballads van de verhalenverteller James McMurtry gaan rechtstreeks naar je hart ★★★★☆

Robert van Gijssel
null Beeld

De singer-songwriter James McMurtry is een echte verhalenverteller: elk nummer heeft een helder onderwerp, personages en een plot. Hij heeft het niet van een vreemde. Zijn vader is de romanschrijver Larry McMurtry, bekend van Terms of Endearment uit 1975.

The Horses and the Hounds is een rijke collage van vertellingen, waarin vooral landelijk Amerika als decor dient. De snuivende paarden en in de verte jankende honden wandelen door de songs. Maar wat zijn die waanzinnig mooi op muziek gezet, en wat zingt McMurtry prachtig. Niet sentimenteel en nauwelijks versierd, maar daardoor juist extra aangrijpend, en soms stevig rockend. Jackie, een van de topnummers, is een deinende rootsballade die je direct in je hart sluit, vooral dankzij de weemoedige gitaren, die worden aangevuld met een klaaglijke cello. De sfeer schiet mooi heen en weer: het titellied en de track What’s the Matter Now zijn een ambachtelijke, een beetje Dire Straits-achtige rockers, waarvan je zou willen dat er meer van werden gemaakt.

James McMurtry

The Horses and the Hounds

Roots

★★★★☆

New West/Pias

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over