Theater

De Profundis van Toneelgroep Oostpool is geëxalteerd, heerlijk over de top soms, maar vaker aangrijpend ★★★★☆

Geweldig zoals Ludwig Bindervoet in de huid van de gekwetste poëet kruipt.

De Profundis | Uit de diepte roep ik Beeld Bas de Brouwer
De Profundis | Uit de diepte roep ikBeeld Bas de Brouwer

‘Mijn naam is Oscar Wilde en mijn hart is gebroken.’ Daar staat hij, de dichter, de estheet, de dandy, de beroemdheid en, ja, ook: de (in 1895) wegens sodomie tot gevangenisstraf en dwangarbeid veroordeelde. In zijn cel schrijft hij een brief aan zijn geliefde Lord Alfred Douglas (koosnaam Bosie) door wiens toedoen hij in de bak belandde en die vervolgens niets meer van zich liet horen.

Acteur Ludwig Bindervoet is Wilde in de nieuwe voorstelling De Profundis \ Uit de diepte roep ik van Charli Chung (26) bij Toneelgroep Oostpool, een theaterbewerking van Wildes beroemde De Profundis. Halflang haar, elegante cape, welbespraakt: geweldig zoals Bindervoet in de huid kruipt van de gekwetste poëet die in een lange, trefzekere monoloog reflecteert op zijn amour fou, zijn liefde voor schoonheid, kunst, verfijning. ‘Laat de lectuur van deze verschrikkelijke brief (…) voor jou net zo’n belangrijke crisis en keerpunt in jouw leven zijn als het schrijven ervan is in het mijne’, voegt hij Bosie toe. Want hij fulmineert ook, is verontwaardigd, boos en teleurgesteld, om de beproeving uiteindelijk gelouterd te boven komen.

Chung en scenograaf Koen Steger laten Wildes gevangenis een fraaie ruïne zijn, een plek van kapotgevallen maskers, van beelden uit de antieke oudheid, van lege sokkels, verwijzingen naar Wildes fascinaties; een plek waar danser Ivan Montis en performer en countertenor Ariah Lester in een hallucinante soundscape een magische sfeer creëren. Geëxalteerd, heerlijk over de top soms, maar vaker aangrijpend, deze voorstelling, en in de geest van Don Caravaggio, waarvan ze een geslaagde opvolger is. Het laatste deel, Edward II - The Gay King, van Chungs geplande drieluik over historische queer personages, is voorzien in januari. Om naar uit te kijken.

De Profundis | Uit de diepte roep ik

Theater

★★★★☆

Door Toneelgroep Oostpool & Frascati Producties. Tekst Oscar Wilde, bewerking Bart van den Donker en Charli Chung. Regie Charli Chung.

25/9, Huis Oostpool, Arnhem. 28/9 t/m 2/10 in Frascati, Amsterdam.

Meer over