InterviewBart Rouwhorst en Ron Van Roon

De Profieldetectives: ‘Denk na over hoe je jezelf op een andere manier kunt profileren’

Ontwerpers Bart Rouwhorst en Ron van Roon bekeken de afgelopen maanden duizenden profielfoto’s voor de rubriek #Profieldetectives in de Volkskrant.

Ron van Roon (L) en Bart Rouwhorst (R) van Rouwhorst + Van Roon zijn de Profieldetectives. Beeld Marie Wanders
Ron van Roon (L) en Bart Rouwhorst (R) van Rouwhorst + Van Roon zijn de Profieldetectives.Beeld Marie Wanders

Bart Rouwhorst en Ron van Roon zijn mannen van papier en inkt. Hun grafischontwerpstudio is vooral gespecialiseerd in boekomslagen. Uit frustratie over de vluchtigheid en het afstandelijke van socialemedia-afbeeldingen begonnen zij bijzondere profielfoto’s te verzamelen. Eerst was het doel ze tentoon te stellen of af te drukken in boekvorm. Maar wat is mooier dan in de krant? Zo ontstond de rubriek #Profieldetectives.

Wekelijks verschijnt in de Volkskrant een uitzonderlijke profielafbeelding met een korte uitleg van de maker van de profielfoto over de afbeelding. Van Roon: ‘Door de afbeeldingen af te drukken in de krant krijgen ze een nieuw leven, en zie je pas hoe bijzonder sommige profielfoto’s zijn, bijna beeldende kunst. Wij zijn als een soort curators te werk gegaan.’ Rouwhorst en Van Roon bekeken de afgelopen maanden duizenden profielfoto’s, waarvan maar een klein deel in de Volkskrant verscheen. Hoe maak je volgens de ontwerpers een goede profielfoto?

Volgens Rouwhorst is een goede profielfoto juist niet die ene selfie uit je filmrol. ‘Je kiest vaak een foto waar je goed op staat. Maar wij zijn juist op zoek naar het andere, naar mensen die over hun profielfoto echt hebben nagedacht en iets bijzonders hebben gedaan.’ De profieldetectives stellen geen harde eisen aan een profielfoto, maar het moet wel prikkelend en persoonlijk zijn. Rouwhorst: ‘Het belangrijkste criterium is eigenlijk dat je iets origineels doet. Denk na over hoe je jezelf op een andere manier kunt profileren. Het hoeft geen foto te zijn van jezelf. Ga jezelf eens tekenen, schilderen of borduren. Of laat je natekenen door je kind, het hoeft ook niet perfect te zijn. Neem die profielfoto van de kunstenaar die zichzelf slaat met zijn vuist, waar weer zijn gezicht op is getekend.’

Volgens Van Roon moet een profielfoto iets zeggen over zijn maker. ‘Een goede profielfoto laat zien wie jij als persoon bent. Ook al krabbel je iets neer met een paar pennenstreken, je profielfoto krijgt gelijk een unieke uitstraling. Neem bijvoorbeeld de profielfoto van Hannah Leuvelink. Zij zag in het alledaagse van de mandarijn een zekere schoonheid. Zij maakte van de mandarijn een stilleven en maakte er haar profielfoto van. Haar profielfoto zegt dus iets over haar creativiteit en haar oog voor de schoonheid van het alledaagse.’

Tijdens ons videogesprek ontdekt Van Roon bij mij op de achtergrond een lamp met een ovale vorm. ‘Die lamp lijkt net een hoofd, en zou zomaar een leuke profielfoto kunnen zijn.’ En die vorm past ook in het 8 millimeter grote rondje van je profielfoto op Instagram en Facebook, dat Rouwhorst ‘het vaste format van je profielfoto’ noemt.

Volgens Rouwhorst werken humor en absurdisme ook altijd goed. Een mooi voorbeeld daarvan is de profielfoto van Doeta Aartsma, die in een Italiaanse hotellobby een winkelwagen vond. Zij nam die mee naar haar kamer, zette hem op haar bed en liet zich daarin zittend fotograferen. Van Roon: ‘Dat was een van de eerste die wij vonden.’ Echt rangschikken kunnen Van Roon en Rouwhorst de gekozen profielfoto’s niet, ‘daarvoor zijn ze te divers en allen op hun eigen wijze bijzonder’.

‘Net als goede kunst, is de profielfoto de weerspiegeling van de ziel’, aldus Van Roon.

Profiel

De profieldetectives hebben zelf geen profielafbeelding die voldoet aan hun criteria. Ron van Roon heeft een foto van zichzelf als afbeelding en Bart Rouwhorst is niet te vinden. Alleen op LinkedIn, met een schaduw als profiel. ‘Wij zijn eerder detectives dan dat wij zelf in de spotlight willen staan’, aldus Van Roon. Maar Rouwhorst belooft beterschap, hij gaat over een passender afbeelding nadenken. Van Roon laat een schets van een vissenkom met een hoofd erin zien. ‘Misschien wordt dat wel mijn profielafbeelding, een foto van de vissenkom met mijn hoofd erachter.’

Meer over