Tv-recensieHaroon Ali

De presentator van een multiculturele talkshow kan het nooit goed doen

null Beeld

We waren niet een streng islamitisch gezin, maar elke zondagochtend keken we naar de Nederlandse Moslim Omroep (NMO). Dan kwam er eerst een praatprogramma over het geloof, gevolgd door een koranrecitatie. Voor mijn ouders en andere moslims was het een wekelijkse therapiesessie op tv, die hen dwong na te denken over hun positie in Nederland.

Ondanks dit maatschappelijke belang werd de moslimomroep al sinds de oprichting in 1993 geplaagd door wanbeleid en zelfs fraude. In 2010 werd de NMO failliet verklaard en er bleef slechts één programma over voor de doelgroep, De halve maan. Maar daar stopte de onrust niet. De halve maan werd De nieuwe maan en presentatoren volgden elkaar in rap tempo op, van Aad van den Heuvel en Naeeda Aurangzeb naar Nadia Moussaid, Fidan Ekiz en sinds afgelopen vrijdag: Ajouad El Miloudi.

Ajouad El Miloudi, de nieuwe presentator van ‘De nieuwe maan’ op NPO 2. Beeld NTR
Ajouad El Miloudi, de nieuwe presentator van ‘De nieuwe maan’ op NPO 2.Beeld NTR

Maar een dag voor zijn eerste uitzending publiceerde oud-presentatrice Ekiz een opiniestuk op The Post Online (waar ze ook columns voor schrijft), over de reden waarom ze was opgestapt. Ekiz schreef dat ze werd geïntimideerd ‘door regressief linkse vertegenwoordigers van de identiteitspolitiek, woordvoerders van de islamitische gemeenschap, media en politici’. Traditionele moslims vonden haar te kritisch op de islam en voor de woke kijkers was ze niet politiek correct genoeg.

Ekiz lag onder vuur toen ze Pegida-leider Edwin Wagensveld en opiniemaker Jan Roos had uitgenodigd. Conservatieve moslims meden het programma, redacteuren werden ‘uitgekafferd’ en partij Denk wilde ‘in gesprek met de NTR over de koers van De nieuwe maan’, aldus Ekiz. Saillant is dat de Pegida-voorman eerder al bij Moussaid aan tafel zat en in 2002 interviewde Nazmiye Oral filmmaker Theo van Gogh voor de NMO. Ligt het dus aan Ekiz, of aan de polarisatie?

De presentator van een multiculturele talkshow kan het in deze tijden niet meer goed doen. Toen El Miloudi het stokje overnam, werd direct verwezen naar zijn programma Kaaskop of Mocro?, waarin hij toegaf dat hij het ‘lastig’ zou vinden als zijn kind homo zou zijn. Ekiz was te rechts voor traditionele moslims, maar El Miloudi werd door rechtse kijkers weggezet als homofoob. Wellicht werd er daarom al in zijn eerste show aandacht besteed aan seksueel misbruik van lhtbi-vluchtelingen in azc’s, om die critici de mond te snoeren.

El Miloudi’s zenuwen waren vrijdag goed zichtbaar – en begrijpelijk. Er keken om 17.15 uur slechts 25 duizend mensen, maar iedereen heeft een mening over De nieuwe maan. Wel opvallend dat fractievoorzitter Mourad Taimounti van Denk Amsterdam alle ruimte kreeg in een discussie over het Haga Lyceum, terwijl zijn tegenhanger van de SP non-stop werd onderbroken door de presentator. Ook apart dat Taimounti wel wil praten met El Miloudi, maar over Ekiz zou hebben gezegd: ‘Van welke planeet komt Fidan!’ Dat stipte de politicus vrijdag zelf ook aan: ‘Nieuwe presentator, nieuwe kansen.’

Laten we hopen dat iedereen een eerlijke kans krijgt in deze zoveelste reïncarnatie van De nieuwe maan.

Fidan Ekiz over haar rol als presentatrice van De nieuwe maan:
De nieuwe maan is geen theekransje voor gelijkgestemden. Ik wil niet keuvelen, maar iets losmaken.’

Meer over