Pop

De popster Ashnikko bestrijdt hetero- en burgermannen, met humor, zonder autotune ★★★☆☆

Ashnikko zingt en rapt haar teksten met een heldere, zuivere stem en een verbeten overtuiging. Eigenlijk is elke track een knaller .

Ashnikko Beeld WMG
AshnikkoBeeld WMG

Volgens Amerikaanse poptrendwatchers komt er in volle vaart een nieuwe ster op ons af. En wie de debuut-mixtape Demidevil van zangeres Ashnikko van begin dit jaar goed beluistert, snapt die voorspelling. Ashnikko (25) is een kind van deze tijd. De beats onder haar muziek zijn strak en zweven tussen hiphop en dance. En in haar teksten verklaart Ashnikko seksualiteit tot een nucleair oorlogsgebied. Ashnikko bestrijdt hetero- en burgermannen, met expliciete maar gevatte teksten. De zangeres scoorde al een hit met Deal with It, en ging viraal op TikTok met Stupid.

Met haar goed verzorgde livestream laat Ashnikko óók nog even weten dat ze serieuze plannen heeft voor een doorbraak. Zij treedt op in een manga-achtig schooluniform, in een decor van een betoverd LSD-bos vol paddestoelen. En een dj, die een bonkende ondergrond onder haar songs legt. Het moet gezegd: Ashnikko heeft een behoorlijke berg zeer aanstekelijke liedjes op het programma staan, waarmee ze ruim een uur makkelijk vult. Eigenlijk is elke track een knaller en je ziet haar in de toekomst met gemak een festivaltent naar de hand zetten. Ondanks het feit dat de zangeres niet echt aan choreografie doet: haar bewegingen komen niet verder dan wat gewapper met haar armen. Zonder een band op het podium wordt dat na verloop van tijd wat armoedig.

Maar ze zet er iets tegenover. De ‘autotune’ die veel van haar opgenomen liedjes versjteert, is live uitgebannen. Ashnikko zingt en rapt haar teksten met een heldere, zuivere stem en een verbeten overtuiging. Die heeft ze ook nodig, omdat de feministische hiphopguerilla anders natuurlijk dood voor haar voeten neervalt. Soms wordt Ashnikko ridicuul, bijvoorbeeld als ze in een badkuip vol blauwe gel boos naar de camera kijkt en ‘fuck capitalism’ roept. Maar ons staat zeker wat te wachten.

Ashnikko

Pop

★★★☆☆

30/4, livestream.

Meer over