De poëzie van Charlotte Mutsaers staat nu ook op muziek, door componist Louis Gauthier

Echt zingen kun je het niet noemen, maar toch bestaat de lp van Charlotte Mutsaers uit volwaardige composities. Poëzie van de schrijver is op muziek gezet door componist Louis Gauthier.

Merlijn Kerkhof
Charlotte Mutsaers en Louis Gauthier. Beeld Keke Keukelaar
Charlotte Mutsaers en Louis Gauthier.Beeld Keke Keukelaar

Dat Charlotte Mutsaers een multitalent is, is bekend. Ze is naast schrijver van romans, essays en gedichten ook beeldend kunstenaar. Aan die reeks talenten kan er nog een worden toegevoegd. In november, als zij 75 wordt, debuteert zij namelijk als zangeres. Rikkelrak zal het album heten, waarvan de eerste track - Rum is meer dan Bergman, Fidel Castro en sigaren - vandaag al op YouTube is te horen.

Het brein achter Mutsaers' vocale debuut is de componist en Telegraaf-muziekjournalist Louis Gauthier (36). Hij raakte geïnspireerd door Mutsaers' poëzie en nodigde haar uit enkele gedichten in te spreken, die op een nieuw gedicht na allemaal afkomstig zijn uit de bundel Dooier op drift (2012). Daar schreef hij muziek bij die hij zelf opnam in zijn Amsterdamse studio. Ze werkten twee jaar aan het project. Met Gerrit Komrij en Jules Deelder maakte Gauthier al albums volgens hetzelfde recept.

Ook voor Mutsaers' uitgeverij Das Mag is Rikkelrak een primeur. Het is de eerste keer dat de jonge uitgeverij muziek uitbrengt. Mutsaers verruilde in 2015 De Bezige Bij voor Das Mag, waar in november ook haar nieuwe roman Harnas van Hansaplast verschijnt - haar eerste sinds Koetsier Herfst uit 2008.

Poëzie op muziek

Vooruit, 'echt' zingen kun je het misschien niet noemen. Mutsaers' ervaring als zangeres is bescheiden. Toen ze op het Stedelijk Gymnasium in Utrecht zat, zong ze in het schoolkoor - klassieke muziek, Händel en Buxtehude. Maar wie denkt dat het slechts een voordracht is met muziek eronder, heeft het mis. Het zijn volwaardige composities, fris en vaak funky, waarin de muziek de tekst van commentaar voorziet. Als gastmuzikanten strikte Gauthier grote namen als sopraan Claron McFadden en jazzsaxofonist Benjamin Herman.

'Als ik een gedicht lees, hoor ik er bijna altijd een melodie bij', zegt Gauthier, die zelf basgitaar, gitaar en toetsen speelt. 'Ik heb Charlotte gevraagd om haar poëzie zo voor te dragen dat het past bij wat ik in mijn hoofd had. Daar heb ik lagen aan toegevoegd. Het hielp dat ze in een eigen ritme praat en dat haar teksten heel beeldend zijn. Haar gedichten hebben iets absurds, maar ook een haast kinderlijke positiviteit, die heel uitnodigend is om muziek bij te maken.'

Mutsaers, die in 2010 de P.C. Hooftprijs kreeg voor haar proza, laat vanuit Frankrijk weten 'hartstikke blij' te zijn met het resultaat. 'Van die voordrachten met een stemmig muziekje tussendoor, dat trekt me helemaal niet. Maar dit is wat. Het was leuk om te doen, en Louis is een buitengewoon aardig iemand.'

De presentatie van Rikkelrak, dat op vinyl en cd verschijnt, én haar nieuwe roman zal plaatsvinden op 10 november in de Rode Hoed in Amsterdam, op een door Das Mag georganiseerd Literaturfest dat geheel in het teken staat van Mutsaers.

Meer over