AlbumrecensieGaslighter

De overspelige ex wordt messcherp gefileerd op de comebackplaat van The Chicks, voorheen The Dixie Chicks ★★★★☆

null Beeld

Dat The Chicks, voorheen The Dixie Chicks, begaan waren met het lot van de wereld en het maatschappelijk debat, dat werd de afgelopen weken wel duidelijk. Het beladen woord ‘Dixie’ verdween uit de naam en het krachtige protestnummer March March snelde het eerste album van de band in veertien jaar vooruit.

Maar die comebackplaat blijkt toch vooral een zeer persoonlijk echtscheidingsrelaas van zangeres en songwriter Natalie Maines. In bijna alle liedjes wordt de handel en wandel van de ex-echtgenoot bezongen, en de overspelige (acteur Adrian Pasdar) wordt messcherp gefileerd. ‘Hoe slaap jij ’s nachts’, vraagt Maines hem via onze oren. De opgroeiende kinderen worden erbij gehaald.

Pasdars verraad wordt langzaam ontrafeld, tot vondsten van buitenechtelijk ondergoed op de boot van het stel aan toe. De onthullingen gaan ver, maar Maines weet uit haar woede, walging en verdriet toch songs te wurmen die herkenbaar zijn, voor haar waarschijnlijk ook louterend en bovendien uitermate catchy.

The Chicks, voorheen The Dixie Chicks. Beeld Robin Harper
The Chicks, voorheen The Dixie Chicks.Beeld Robin Harper

Want Gaslighter is vooral een fijne en gevarieerde countrypopplaat. Liefhebbers van het eerste uur, en van platen als Home uit 2002, zullen de akoestische glans van de bluegrass wat missen: de banjo en viool van de zussen Emily Strayer en Martie Maguire zijn zuinig gedoseerd. Toch blijft de country de drijvende kracht achter vlot geproduceerde tracks als de single Gaslighter en het schandpaalliedje Tights on My Boat, dat het slaggitaartje van Ed Sheeran leent. Met als troefkaart natuurlijk de glasheldere, goddelijke zangstem van Maines, die in de slotballade Set Me Free boven zichzelf, ieder muziekgenre en al het liefdesleed van de wereld uitstijgt.

The Chicks

Gaslighter

Roots

★★★★☆

Sony

Meer over