Album

De opbrengst van Âlem is voor natuurorganisatie EarthToday, maar van restopnamen is geen sprake ★★★★☆

null Beeld

Vijf maanden na verschijning van het sterke Yol is Âlem het tweede Altin Gün-album van het jaar. Het verschijnt niet fysiek en ook niet op de commerciële streamingplatforms – die kregen alleen de single Kisasa Kisas – maar uitsluitend op Bandcamp.

De opbrengst van het album gaat volledig naar de organisatie EarthToday: wie een nummer aanschaft, beschermt 1 vierkante meter natuur (10 vierkante meter bij aankoop van het hele album).

Sommige artiesten zouden voor zo’n benefietalbum wat restopnamen bijeenvegen. Zo niet Altin Gün. Op het meer dan volwaardige Âlem zijn we getuige van een voor de Amsterdamse groep historische stap: voor het eerst zijn er naast bewerkingen van Turkse popsongs ook eigen composities als het dansbare Cips Kola Kilit, waarin synthesizers dartelen als een meerstemmige zanggroep.

En niet alleen daar. De synthesizer, op Yol een nieuwe verschijning in het bandgeluid, neemt op Âlem het roer over. Kil of mechanisch gaat de groep er geen moment van klinken: het past Altin Gün als een jas. Hun muzikale reis lijkt pas net begonnen.

Altin Gün

Âlem

Pop

★★★★☆

Glitterbeat/Bandcamp

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over