RecensieHeimat 3, how to build a home

De Nwe Tijd maakte een vindingrijke en hartverwarmende voorstelling over eenzaamheid (vier sterren)

In het middelpunt van Heimat 3, how to build a home staat James Wood, een man uit Leicester die zijn verdriet deelde op YouTube.

null Beeld Kurt Van der Elst
Beeld Kurt Van der Elst

James Wood is een tengere mid-twintiger uit Leicester. Hij woont nog bij zijn ouders en dat zal waarschijnlijk niet op korte termijn veranderen. James zit het liefst in zijn kamertje met een behang van bloemen en paars beddengoed. Hij ziet bleek.

We zien hem in filmfragmenten in de nieuwe voorstelling van de Antwerpse theatergroep De Nwe Tijd. Af en toe kijkt hij recht in de camera, meestal slaat hij zijn ogen neer. De leden van De Nwe Tijd hebben James opgezocht naar aanleiding van een post op YouTube uit 2016. Een van hen stelt de vragen.

James is het middelpunt van hun voorstelling Heimat 3, how to build a home een serieel theatraal onderzoek naar verbondenheid. In dit deel focussen ze op eenzaamheid die twintigers en dertigers (de leden van De Nwe Tijd) ervaren, maar die door alle generaties meandert.

James Wood negeerde zijn verwoed rinkelende telefoon en later bleek de beller, zijn beste vriend, zelfmoord te hebben gepleegd. James postte dit verdrietige verhaal op YouTube bij het melancholische lied To Build a Home. Het is al jaren terug, en ondanks de talrijke bemoedigende reacties op social media gaat het hem niet beter.

Rondom zijn verhaal bouwen de acteurs op even vindingrijke als hartverwarmende wijze hun voorstelling. Ze blikken terug op de industriële revolutie in Groot-Brittannië, misschien wel het begin van alle individualisatie – en van eenzaamheid. Elk van hen vijven heeft zo zijn of haar eigen monoloog en kijk op het fenomeen. Er is muziek en er is cement. Daarmee leggen ze de fundamenten voor een huis. Voor James en voor ons, dolende zielen.

Heimat 3, how to build a home door De Nwe Tijd (4*). Van en met: Harald Austbø, Tim David, Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis, Matthias Van de Brul, Freek Vielen. De Brakke Grond, Amsterdam 12/10. Tournee

Meer over