GamesCadeautips

De nieuwste games voor in je schoen of onder de boom

Geschiedenis, oorlog, nostalgie. Gamespecialist Peter van Ammelrooy kiest de opmerkelijkste nieuwe releases voor de cadeaudagen.

Red Dead Redemption 2.  Beeld
Red Dead Redemption 2.

Red Dead Redemption 2

Grand Theft Auto maar dan met cowboys. De studio achter ’s werelds beroemde boevenspel bouwde het niet meer zo Wilde Westen na, aan het einde van de negentiende eeuw. Daarin spelen we een bandiet die worstelt met de moderne mores. Vonden we Tarantino’s The Hateful 8 aan de lange kant? Red Dead Redemption 2 is een interactieve western die wel tachtig uur duurt, met talloze nevenmissies, bomvol details en botweg corvee (kamp opzetten, baard scheren). Je legt honderden kilometers af, ontmoet tientallen mensen en ziet meer dieren dan er in ark van Noah ark zaten.

Vanaf 18 jaar. Geschikt voor PlayStation 4 en Xbox One

Hitman 2

Een huurmoordenaar met een streepjescode getatoeërd op zijn kale achterhoofd. Lastig kenmerk voor iemand die te allen tijde het liefst zo onzichtbaar mogelijk blijft. Spelen als Agent 47 betekent buitenissige vermommingen combineren met nog buitenissigere wapens. Je velt vijanden liefst ongezien door ze onder kroonluchter te verpletteren of ze met een rolmaat te wurgen. De mogelijkheden zijn legio. Een nieuw spelelement in Hitman 2 is de mogelijkheid om met een vriend online op missies te gaan als scherpschutters. Alsof je samen in een schiettent staat en elkaar aanwijzingen geeft via walkietalkies.

Vanaf 18 jaar. Geschikt voor PlayStation 4 en Xbox One

FIFA 19

In deze voetbalsimulator worden al decennialang duels in hooguit twaalf minuten beslist, winnen de Duitsers niet altijd, komen hooligans niet voor en zijn scheidsrechters niet om te kopen. Kortom: puur voetbal, maar ook wat steriel. Fijn dus de optie om idiote spelregels in te stellen. Zoals de regel dat elke keer dat je scoort een ploegmaat het veld wordt uitgestuurd. Wat zou Johan Cruijff daarvan vinden? Dat treft: nummer 14 staat in FIFA 19 op uit de dood, als een van de beste spelers die je kunt kiezen. Nee, niet dé beste. Sorry Ajax-fans.

Vanaf 3 jaar. Geschikt voor PlayStation 4, Xbox One, Windows, Switch, PlayStation 3, XBox 360

11-11: Memories Retold

Games over de Eerste Wereldoorlog staan doorgaans stijf van de explosies, kogels, mosterdgas en modder. Deze niet. 11-11: Memories Retold komt dan ook uit de koker van de Britse animatiestudio Aardman, bekend van Wallace & Gromit-films. De hoofdpersonen in dit oorlogsverhaal zijn een Canadese fotograaf (met de stem van Elijah Wood) en een Duitse ingenieur. Beiden raken die stapje voor stapje aan het front verzeild, ieder met een ander motief. De oorlogsgruwelen komen langzaam dichterbij, via puzzels, dialogen en korte actiescènes. Opvallend is de vormgeving: de beelden zijn ‘levende’ waterverfschilderijen.

Vanaf 16 jaar. Geschikt voor PlayStation 4, Xbox One, Windows

Diablo 3: Eternal Collection

Dit is een zes jaar oude game. Wat moeten we daar anno 2018 mee? Spelen op een Switch. Thuis sluit je Nintendo’s spelcomputer aan op je televisie en speel je dit hak-en-houw-spektakel in breedbeeldformaat. Onderweg ga je verder met je queeste op het ingebouwde aanraakschermpje van de Switch. Zet wel een koptelefoon op, want medereizigers in de trein schrikken zich een hoedje. Het plot is onnavolgbaar: hou het erop dat de poort naar de hel op een kier staat en dat jij in zeven verschillende gedaanten met elk een unieke vechtstijl de demonen in mootjes moet hakken.

Vanaf 16 jaar. Geschikt voor Switch

Assassin’s Creed Odyssey

Je kunt over de oude Grieken lezen. Of je kunt ze beleven. In deze Odyssey reizen we terug in de tijd, naar 431 voor Christus, als Athene en Sparta elkaar in de haren vliegen in de Peloponnesische Oorlog. Je kiest niet alleen partij, maar ook het geslacht van jouw personage: Alexios (met baard) of Kassandra (zonder). Odyssey is een interactieve roman, geschiedenisboek en levend museum in een. Gastrollen zijn er voor Herodotus, Sofokles, Pericles en Hippocrates van Kos. Opmerkelijk: de oude Grieken wauwelden wat af terwijl ze mekaar de hersens insloegen.

Vanaf 18 jaar. Geschikt voor PlayStation 4, Xbox One, Windows

Call of Duty: Black Ops 4

Geen internetverbinding? Dan kun je deze soldatensimulator op steroïden amper spelen. De game kent geen conventioneel verhaal meer dat je solo op je zolderkamertje speelt, maar vooral online-uitdagingen. Zoals een battle royale, een paintball-achtige afvalrace met 87 tegenstanders. Probeer als laatste over te blijven, terwijl het strijdtoneel steeds in omvang slinkt. Klinkt dit bekend? Deze spelstand is afgekeken van de populairste game van dit moment, Fortnite. De settings in de diverse onderdelen van Black Ops 4 worden wel steeds maffer. Zombies elimineren in een soort Colosseum? Of aan boord van de Titanic?

Vanaf 18 jaar. Geschikt voor PlayStation 4, Xbox One, Windows

Super Mario Party

De sjoelbak kan in de open haard en de jeux des boules-set naar Marktplaats, want met deze tachtig mini-spelletjes zijn de liefhebbers van gezelschapsspelletjes maanden zoet. De tachtig games variëren van een vleesbakwedstrijd tot een race op regentonnen. Er zijn ook uitdagingen waarbij je als een team moet samenwerken, bijvoorbeeld door met zijn vieren op een rubbervlot een rivier af te roeien. Even geen familie of vrienden in huis? Dit is de eerste titel in de Super Mario Party-reeks waarbij je ook online een soort van kunt koekhappen en zaklopen.

Vanaf 3 jaar. Geschikt voor Switch

Fallout 76

Hoe ziet de wereld eruit als we straks weer bovengronds komen? Dat is de grote vraag als je een schuilkelder in vlucht als president Trump ‘op mijn veel grotere rode knop’ drukt. Het antwoord vinden we in Fallout 76. Daarin belanden we in een mengeling van The Walking Dead, Alien, Terminator, World War Z en andere apocalypsfilms. In deze nieuwste Fallout speel je niet meer solo, maar continu via internet. Je trekt online op met drie vrienden, in een uniek avontuur waarin maximaal 24 spelers ronddarren. Verhaalaanwijzingen komen in dit boeiende experiment van robots en beeldschermen.

Vanaf 18 jaar. Geschikt voor PlayStation 4, Xbox One, Windows

Forza Horizon 4

Is het klimaat helemaal op hol geslagen? In deze racegame volgen de seizoenen elkaar elke week (!) op. Zo roets je over kurkdroge landweggetjes door dikke stofwolken en een tel later glibber je over dichtgevroren meren. Forza Horizon 4 daagt uit tot Max Verstappen-achtige capriolen. Na een onbesuisde schuiver druk je op een terugspoelknop en begin je opnieuw, vlak voor het mis ging. Forza Horizon 4 is Top Gear, maar je bestuurt zelf 450 auto’s, inclusief het wagenpark van James Bond. Je rijdt in een soort nep-Engeland, met bospaadjes en snelwegen. Maar zonder files.

Vanaf 3 jaar. Geschikt voor Xbox One, Windows

Battlefield V

Games spelen zich zelden af in Nederland, maar in Battlefield V trekken we met troepen en tanks door Rotterdam in de oorlog. We herkennen de Hefbrug en het Witte Huis, maar Erasmus op het Grotekerkplein lijkt voor geen meter. Dichterlijke vrijheden in een ‘realistische’ oorlogsgame. Battlefield V mag zich dan afspelen in WOII, de game is ook een kind van zijn tijd. Dus vechten er vrouwen mee aan het front, en is er ook aandacht voor de verzwegen hoofdstukken. Zoals het verhaal van de Tirailleurs, de Senegalese infanteristen die in Franse dienst meevochten tegen de nazi’s.

Vanaf 18 jaar. Geschikt voor PlayStation 4, Xbox One, Windows

Meer over