Vier vragen overCollege Tour

De nieuwe reeks College Tour: mét Matthijs van Nieuwkerk, zónder internationale gasten

Van Nieuwkerk vervangt Twan Huys bij College Tour, wat verandert er allemaal? En nog drie vragen over de nieuwe reeks College Tour.

Gijs Beukers
Matthijs van Nieuwkerk in een nieuwe aflevering van College Tour.  Beeld Tom Cornelissen
Matthijs van Nieuwkerk in een nieuwe aflevering van College Tour.Beeld Tom Cornelissen

De belangrijkste verandering betreft de presentator. Twan Huys bedacht het programma en presenteerde van 2007 tot 2018 125 afleveringen. Hij vertrok vorig jaar naar RTL om het – inmiddels gestopte – programma RTL Late Night met Twan Huys te presenteren. Huys wordt vervangen door een ander zwaargewicht: Matthijs van Nieuwkerk, presentator van De Wereld Draait Door.

De status van Van Nieuwkerk was voor de NPO reden het programma naar een prominentere zender te verplaatsen: vanaf dit jaar wordt het niet meer op NPO 2 uitgezonden, maar op het beter bekeken NPO 1.

Wie zijn te gast in het nieuwe seizoen van College Tour?

Strafpleiter Bénédicte Ficq, comedian Peter Pannekoek, regisseur Diederick Koopal en de pianisten Lucas en Arthur Jussen. Ficq is zondag als eerste te gast, daarna volgt Pannekoek.

Ook voetbalmakelaar Mino Raiola zou te gast zijn, maar dat gaat niet door. Raiola, de Nederlands-Italiaanse zaakwaarnemer van onder anderen Zlatan Ibrahimović, is op 10 mei door de FIFA voor drie maanden geschorst als zaakwaarnemer. ‘In College Tour verkennen we samen met studenten het vakmanschap van onze hoofdgast’, schrijft een woordvoerder van de NTR. ‘Aangezien Mino Raiola zijn vak de komende maanden niet mag uitoefenen vanwege een wereldwijde schorsing, vinden wij het maken van een College Tour op dit moment niet passend.’ Een vervangende gast is nog niet gevonden.

Komen er geen internationale gasten?

Als voormalig correspondent in de Verenigde Staten spreekt Twan Huys vloeiend Engels. Hij ontving dan ook geregeld buitenlandse gasten, zoals kinderrechtenactivist Malala Yousafzai, secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres en Microsoft-oprichter Bill Gates.

Van Nieuwkerk spreekt bij DWDD zelden internationale gasten. Waarom bestaat de gastenlijst van College Tour alleen uit Nederlanders? ‘Charles Aznavour ging dood, Mick Jagger kreeg last van zijn hart en J.K. Rowling was niet in de buurt, dus het zat niet bepaald mee', schrijft Van Nieuwkerk in een e-mail. ‘Misschien kan het ook geen kwaad om het eerst maar eens te proberen in het Nederlands. En als we het gevoel hebben dat we de ons gewenste mix van masterclass, interview en college in onze vingers hebben, nodigen we voor een eventueel volgende serie misschien wat buitenlanders uit. Ik zal dan trouwens vooral mijn Frans moeten bijspijkeren.’

Het programma is bedacht door Twan Huys. Mag de NTR dit zonder hem uitzenden?

De omroep NTR en Twan Huys zijn vanaf het begin gezamenlijk eigenaar van de formatrechten van College Tour, schrijft een woordvoerder van de NTR. Na het vertrek van Huys hebben beide partijen afspraken gemaakt over de voortzetting van de uitzendingen door de NTR. Huys en de NTR gaan verder niet in op de inhoud van die afspraken.

Meer over