AlbumrecensieNecroceros

De nieuwe plaat van de Overijsselse deathmetalpioniers Asphyx gaat de wereld over, en terecht ★★★★☆

null Beeld

En nu even wat verheugend muzieknieuws. De deathmetalband Asphyx, een vasthoudende pionier van het genre, maakte afgelopen weekend van de nood een deugd en zond een livestream uit vanuit poppodium Metropool in Hengelo. Er keken in totaal ruim zestigduizend liefhebbers naar, vanuit Rusland tot Peru. Wat een mooie opsteker!

Asphyx had ook iets in de aanbieding: een nieuwe studioplaat die klinkt als het beste wat in dertig jaar op de plank is gebracht. Necroceros is een niet vernieuwend maar wel energiek en soms zelfs toegankelijk metalalbum met tien bijtende songs, alle opgebouwd rond lekker herkenbare, trage riffs en de afgeknepen strot van Martin van Drunen uit Oldenzaal, die de bandnaam altijd eer aandoet.

Grappig en actueel is Botox Implosion: een punkachtige aanklacht tegen Instagram-gekkies die verliefd zijn op hun eigen hoofd. Necroceros is diep geproduceerd, en dat is bij de vorige albums weleens anders geweest. Daarmee is de nieuwe Asphyx een blij stemmende Nederlandse metalplaat, die niet voor niets de wereld overgaat en zelfs wordt getipt door de Amerikaanse muzieksite Pitchfork.

Asphyx

Necroceros

Heavy

★★★★☆

Century Media

Meer over