De nieuwe oogst van 25 juni

Wat kunt u voor moois gaan bezoeken uit het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten.

Hein Janssen Floortje Smit Mark Moorman Annette Embrechts Nell Westerlaken Berend Jan Bockting
null Beeld x
Beeld x

1 Theater

The Future of Sex door Wunderbaum en Arnon Grunberg. Tournee. wunderbaum.nl.

Arnon Grunberg is het centrale personage in de voorstelling The Future of Sex. Letterlijk: hij zit midden op het podium en bekijkt en beschouwt de handelingen.

Hij schreef zelf ook de tekst, en werkt samen met de sterke acteurs van Wunderbaum die zich uitleven in bizarre, ontroerende en soms cynische scènes over de toekomst van seks. Die er niet is. Seks is voortaan voorbestemd aan robots en vluchtelingen. Zij hebben nog zin, wij, westerse mensen zijn te moe, te gestrest. The Future of Sex is ongemeen boeiend bekentenistheater, met mooie muziek en teksten om nog lang over na te denken.

Hein Janssen

null

The Future of Sex

2 Film

Een man die Ove heet. Regie Hannes Holm.

Een feelgoodfilm over een serie mislukte zelfmoordpogingen - dat is leuker dan het klinkt. De onverbeterlijke mopperkont Ove wordt steeds onderbroken als hij er een einde aan wil maken. Regisseur Hannes Holm voegt de juiste dosis zachtheid toe in deze tragikomedie, de acteurs doseren precies goed. Zelfs de meest cynische bioscoopganger zal zich uiteindelijk gewonnen geven.

Floortje Smit

null

Een man die Ove heet

3 Fotografie

Helmut Newton. Foam Amsterdam, t/m 4 september.

Foam heeft zijn hele gebouw aan de Keizersgracht uitgeruimd voor het werk van de grote fotograaf Helmut Newton, die in de loop van zijn lange carrière als provocerend modefotograaf, de bijnaam 'king of kink' opdeed. Newton, die glamour en erotica in de hoogste versnelling bracht, onder meer voor Vogue, had gelukkig een merkwaardig en enigszins pervers gevoel voor humor, dat zijn werk ver boven de alledaagse modereportages uittilt. Let op zijn Big nudes, de Domestic nudes en zijn röntgenfoto's, die je ook als de ultieme naaktfoto's kunt beschouwen.

Mark Moorman

null

Newton

4 Julidans

30 juni t/m 10 juli in Amsterdam. Julidans.nl.

Traditiegetrouw sluit Amsterdam het seizoen af met elf dagen dans in de theaters rond het Leidseplein. Julidans 2016 belooft opvallend veel bloot. Bijvoorbeeld in een tribaal ritueel zoals tijdens de opstand van de onderdrukte Maori-vrouwen in een choreografie van Lemi Ponifasio. Of balancerend op de grens van schoonheid en pornografie zoals bij The Dry Piece XL van Keren Levi. Of als uiting van fysiek genot (7 Pleasures van Mette Ingvartsen).

Ook met kleren aan kiezen choreografen voor uitgesproken dansvormen zoals een moderne revival van de clubdans uit de jaren tachtig tijdens de openingsvoorstelling Le syndrome ian van Christian Rizzo.

Annette Embrechts

5 HF Klassiek

Africa Express presents... Terry Riley's in C Mali. Zaterdag 25 juni, Concertgebouw, Amsterdam.

Hypnotiserende muziek waarin werelden samenkomen: het minimalistische stuk In C van Terry Riley uit 1964 wordt uitgevoerd door Africa Express, een collectief van Afrikaanse en Westerse muzikanten. 'Alsof de muziek thuiskomt', zei Riley zelf over deze uitvoering.

In C Mali is de uitsmijter van de Proms die het Holland Festival afsluiten. De Proms beginnen 's middag ook met een bijzonder concert: een korte compositie voor maar liefst honderd fagotten, geschreven door Merlijn Twaalfhoven.

Nell Westerlaken

6 Film JJJJJ

Master of light - Robbie Muller. Eye Amsterdam, t/m 4/9.

Een rijke en doelgerichte duik in het oeuvre van een de Nederlandse cameraman Robby Muller wiens carrière parallel liep aan de opkomst van de Europese en Amerikaanse auteurscinema. Vier prominente regisseurs (Wim Wenders, Jim Jarmusch, Lars von Trier en Steve McQueen) vertellen over zijn invloed op hun werk.

Berend Jan Bockting

null

Master of Light

Meer over