De nieuwe oogst van 23 juli

Volkskrantspecialisten kiezen uit het culturele aanbod hun favorieten, een klassieke junkiefilm uit 1971 met een vertederend jonge Al Pacino.

One Floor Below.

1. Film One Floor Below.

Regie Radu Muntean.

Het was een tijdje stil rond de Roemeen Radu Muntean, die in 2010 met het echtscheidingsdrama Tuesday, After Christmas een van de mooiste films van dat jaar afleverde en sindsdien alleen een documentaire maakte. Nu is er One Floor Below (alleen te zien in Eye Amsterdam, als onderdeel van het Previously Unreleased-programma), een ogenschijnlijk eenvoudig, secuur drama over een man die zijn buurman verdenkt van moord, maar zijn mond houdt tegen de politie. Wie is bang voor wie, en wat doet opgroeien in een sjoemelcultuur met je geweten?

Pauline Kleijer

2. Jeugdtheater - Kiemkracht

door Het Houten Huis & PeerGroup & Gouden Haas, De Onlanderij, Eerwolde, 23 en 24/7.

In de voorstelling Kiemkracht (9+) loopt een waar gegeven volledig uit de klauwen: de Wereldzadenbank, die op het eiland Spitsbergen diepgevroren landbouwzaden probeert te beschermen tegen grote catastrofes, staat op ontdooien en dus op ontkiemen. Ondertussen heeft een stijgend waterpeil al continenten

verzwolgen. Dit rampscenario wordt hilarisch uitgespeeld door vier mimespelers van Het Houten Huis en PeerGroup. Vooral wanneer de zaden zelf tot leven komen (met bonen als kunstige hoofddeksels) slaat de paniek kolderiek toe. Een grappig-dreigende tienervoorstelling die ook aan het denken zet.

Annette Embrechts

3. Beeldende kunst Japan Modern Collectie Elise Wessels

Philipsvleugel, Rijksmuseum, Amsterdam, t/m 11/9.

Volgens kenners is de collectie Japanse prentkunst van Elise Wessels, ongeveer tweeduizend houtsneden uit de eerste helft van de 20ste eeuw, een van de mooiste van deze periode buiten Japan. Deze maand hangt een selectie in het Rijksmuseum: traditionele portretten van vrouwen in kimono, elk zwart haartje in het opgestoken kapsel minutieus gegutst in hout en daarna met inkt ingewreven en geprint, maar ook naakten op een vloerkleed en Tokio na de aardebeving van 1928, razendsnel groeiend tot moderne metropool. Op termijn worden de prenten aan het Rijks geschonken; dan zijn ze ook op de website te bewonderen.

Karolien Knols

Interview Elise Wessels

Elise Wessels legt uit waarom ze afstand doet van haar collectie Japanse prenten. 'Ik ben eerst voor Japan gevallen, daarna voor de kunst' (+)

4. Beeldende kunst - Olafur Eliasson, Notion motion

Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, t/m 18-9.

Na shows in 2005 en 2010 toont het Boijmans dit jaar voor de derde keer de tentoonstelling 'Notion motion' van de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson. Het omvangrijke project bestaat uit vijf zalen, drie lampen en meer dan 20 duizend liter water. Met eenvoudige middelen als een spons en houten vloeronderdelen tovert Eliasson telkens veranderende reflecties van licht op water tevoorschijn. Het resultaat is een bijzondere en originele museumervaring.

5. Muziek Ten Holt - Canto ostinato

door Ivo Janssen en het Mallet Collective Amsterdam, Concertgebouw, Amsterdam, 23/7.

Simeon ten Holts bekendste werk is al vaak gespeeld, ook door pianist Ivo Janssen. Wat het concert op zaterdag 23/7 bijzonder maakt, is dat Janssen het Mallet Collective Amsterdam meeneemt. Vier slagwerkers (twee marimba's en twee vibrafoons) en één piano interpreteren Ten Holts klassieke compositie op originele wijze. Het resultaat is een hoogtepunt van de concertzomer.

6. Muziek - Zwarte Cross Festival

Lichtenvoorde, t/m 24/7.

Festival de Zwarte Cross heeft een gevarieerd aanbod: van motorcross tot de hiphop van Fresku en van theater van Roel C. Verburg tot de rock van het Amsterdamse duo zZz. Naast het hoofdpodium met bands als Kensington en De Staat zijn er ook kleinere tenten, zoals een covertent en de Spiel mir einer Tirolertent. Het is vooral de sfeer die dit festival tot een van de leukere Nederlandse festivals maakt.

Meer over