De nieuwe oogst: Melanie Bonajo, Have a Nice Day en Infinity War

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten.

Melanie Bonajo, Night Soil, Economy of Love Beeld
Melanie Bonajo, Night Soil, Economy of Love

1 Beeldende kunst *****

Melanie Bonajo ontwikkelde zich via fotografie tot performancekunstenaar, ze maakte installaties, video’s en nu vooral video-installaties. In het Bonnefantenmuseum gaat ze verder. Deze tentoonstelling lijkt één spectaculaire installatie. De drang om te huilen of te lachen valt soms niet te onderdrukken. Al overheerst na het verlaten van de museumzalen eerst een ander gevoel: voldaan, moe, een grijns en alles is goed. Mag je een tentoonstelling met een orgasme vergelijken? Nou ja, als het mag, dan hier.

Anna van Leeuwen

The Death of Melanie Bonajo. Bonnefantenmuseum Maastricht t/m 28 oktober.

2 Theater ****

Overgevoeligheden, irritaties en het onvermogen van de hoogopgeleide, witte West-Europeanen om hun bevoorrechte positie in de maatschappij te erkennen, daarover gaat deze actuele, sterk gespeelde en zeker ook vermakelijke voorstelling waarvoor de Vlaamse schrijver Annelies Verbeke een tekst schreef waarin zo’n beetje elk vooroordeel en politiek correct cliché is verwerkt.

Vincent Kouters

Daar gaan we weer (White Male Privilege), door Wunderbaum. Tournee t/m 15 juni.

3 Film ****

In de volstrekt eigenzinnige animatiefilm Have a Nice Day vertelt regisseur Jian Liu, die drie jaar aan de film werkte, zijn verhaal in schitterende eenvoud, met simpele, klare lijnen. De aanmodderende gangsters, het argeloze geweld en de onderkoelde humor doen denken aan het werk van Tarantino en de ­gebroeders Coen.

Floortje Smit

Have a Nice Day. Regie Jian Liu.

4 Theater ****

Van de zijkant van het toneel beschijnt een goudkleurig licht een man en een vrouw. Ze zitten op gelijke hoogte en kijken de zaal in. Tussen hen in staat een lange tafel. Hij staart voor zich uit, in zichzelf gekeerd. Haar zie je piekeren, ze wil hem aanraken, contact maken, iets doen om de status quo te doorbreken, maar het lukt niet. Platina toont twee mensen die elkaar niet bereiken: een poëtisch en indringend duet van onmachtigen, dat eindigt in vertrek en wroeging. Aangrijpend en mooi.

Karin Veraart

Platina, door Toneelhuis & Zuidpool. Tournee t/m 2 juni.

5 Documentaire ****

Is dit echt? Kan dit zomaar? Het zijn vragen die opspelen bij het zien van So Help Me God, de ongefilterde Belgische documentaire van Yves Hinant en Jean Libon over het Brusselse rechtssysteem. Het Franstalige regisseursduo volgde de extravagante onderzoeksrechter Anne Gruwez, die de camera vrij toeliet in haar dagelijkse praktijk.

Bor Beekman

So Help Me God. Regie Yves Hinant en Jean Libon.

6 Film ****

Infinity War is een formidabele blockbuster waarin Marvel bovendien een nieuw gezicht toont. De humor ontbreekt niet, maar de ondertoon is ongekend duister. Voor het eerst creëert Marvel een toneel waarop iedereen, ook de sterkste superheld, gevaar loopt.

Pauline Kleijer

Avengers: Infinity War. Regie Anthony en Joe Russo.

Meer over