De nieuwe oogst

De Nieuwe Oogst: Isle of Dogs, La clemenza di Tito, A Man of Integrity

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten.

Isle of Dogs Beeld
Isle of DogsBeeld

1. Animatiefilm **** Isle of Dogs (Animatie). Regie Wes Anderson

Burgemeester Kobayashi van de fictieve Japanse metropool Megasaki vindt honden ongedierte en bant 750 duizend honden naar Trash Island, onder wie Spots (met de stem van Liev Schreiber), de waakhond van Kobayashi’s neefje, die als gedetineerde nummer 1 geldt. De hondenhelden zijn zeer innemend. Het helpt dat de poppenbeesten door fijne acteurs zijn ingesproken, onder wie Jeff Goldblum en Bryan Cranston. Maar het is vooral het voortreffelijke animatiewerk dat hen zo verrukkelijk maakt.

Kevin Toma

2. Film **** Tully (Komedie). Regie Jason Reitman

Zo gruwelijk geestig als in Tully zie je het jonge ouderschap eigenlijk nooit verbeeld. Natuurlijk, er zijn meer filmmakers die vrolijk proberen te laten zien dat het echt niet allemaal meevalt, maar wat Marlo (Charlize Theron) doet, is meer dan koddig door het leven stuntelen. Ze heeft een zoon met gedragsproblemen, een verwaarloosde dochter, een ongeplande baby en een man die er zelden is. Tully, de naam van de uiteindelijk ingeschakelde nachtnanny waar Marlo een bijzondere relatie mee ontwikkelt, is de antithese van de roze wolk.

Floortje Smit

3. Opera **** La clemenza di Tito, Nationale Opera & Ballet Amsterdam. Te zien t/m 24 mei. Regie Peter Sellars.

Knippen en plakken met Mozartpartituren is in de mode, weten ook de immer geëngageerde Amerikaan Peter Sellars en de Griekse rebeldirigent Teodor Currentzis. Voor Mozart was La Clemenza een haastklus, dus in dit geval is best iets te zeggen voor een aanpassing. Dit is eigenlijk geen opera meer, maar een politiek geladen, geënsceneerd oratorium. Deze Clemenza, met zwarte zangers en een opwindend barokorkest, is één groot moment van bezinning.

Merlijn Kerkhof

4. Film **** Marjorie Prime (Drama). Regie: Michael Almereyda

In Marjorie Prime zijn de zorgrobots van tegenwoordig geëvolueerd tot computergestuurde 3D-versies van overleden dierbaren, zoals Marjories man Walter. Haar dochter Tess en schoonzoon Jon hebben flink hun best gedaan op ‘Walter’, maar wat als zo’n kopie en een mens samen ‘gedeelde’ herinneringen ophalen? Is dat geen als gesprek vermomde monoloog? Hoe eenzaam ben je, wanneer je je openstelt voor een hologram? Deze intrigerende film valt vooral op door zijn intimiteit en heeft een focus die je maar zelden in het sf-genre aantreft.

Kevin Toma

5. Film **** A Man of Integrity (Drama). Regie Mohammad Rasoulof

Wetten in Iran zijn vloeibaar en multi-interpretabel, laat regisseur Rasoulof onomfloerst zien in zijn messcherp vertelde speelfilm. Ze bestaan voor de bühne, maar zijn aan te passen voor iedereen die wil betalen. Wie zijn rug rechthoudt, wordt genadeloos vermorzeld, zoals goudviskweker Reza, die geen smeergeld betaalt en weigert zijn landgoed te verkopen. Rasoulof, zelf voorturend in de clinch liggend met het Iraanse regime, laat de kijker via Reza voelen hoe het is doelgericht bij de strot te worden gegrepen door een almachtig, verstikkend systeem.

Berend Jan Bockting

Meer over