De nieuwe oogstveel sterren

De nieuwe oogst: Gaga en Cooper stelen de show

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten.

Hein Janssen
Bradley Cooper & Stefani Germanotta (Lady Gaga) in de film A Star is Born.  Beeld film still
Bradley Cooper & Stefani Germanotta (Lady Gaga) in de film A Star is Born.Beeld film still

Film

A Star Is Born. Regie Bradley Cooper. ****

Het is een grandioze vondst. Lady Gaga mag wereldberoemd zijn, maar Lady Gaga zónder make-up en met normaal haar is een nieuw gezicht, waar je als filmkijker nog van alles op kunt projecteren. In A Star is Born, het Amerikaanse sprookje over roem en gedoemde liefde dat al sinds 1937 om de zoveel jaar in een nieuwe film wordt verteld, transformeert Lady Gaga (of om precies te zijn: Stefani Germanotta) van onzekere serveerster tot geknede popgodin. Bradley Cooper overtuigt al evenzeer als de country- en westernster die haar ontdekt, maar wiens eigen ster dooft.

Bor Beekman

Fotografie

Lauren Greenfield: Generation Wealth. Fotomuseum Den Haag t/m 3 februari. *****

Lauren Greenfield.  Beeld Getty Images
Lauren Greenfield.Beeld Getty Images

De genadeloze tentoonstelling Generation Wealth is een overweldigende cocktail van de gekte van onze exuberante welvaart. Fotograaf en documentairemaker Lauren Greenfield keerde haar archief binnenstebuiten om de ‘invloed van overvloed’ te onderzoeken. Ze kwam de afgelopen decennia in stripclubs, cocktailbars, luxe resorts, ze reed mee in limousines en stond in operatiekamers van plastisch chirurgen. De kracht van dit project is dat Greenfield haar protagonisten is blijven volgen en ongelooflijk dicht bij haar onderwerpen kwam. Deze mensen laten zich op hun eerlijkst en op hun lelijkst zien.

Anna van Leeuwen

Opera

Jenufa door de Nationale Opera o.l.v. Katie Mitchell en Tomáš Netopil. Nationale Opera & Ballet, Amsterdam 14, 17, 20, 22, 25 oktober. ****

Alle opera’s gaan in zekere zin over het menselijk tekort, maar zelden is de opstapeling van foute, maar begrijpelijke daden en beslissingen zo groot als in Jenufa. Die noodlottige keten wordt in gang gezet door de ongewenste zwangerschap van Jenufa, die al een feit is voor de opera begint. Regisseur Katie Mitchel verplaatste het verhaal van einde 19de eeuw naar het heden, en hoewel de moderne setting soms wringt, blijft het drama hartverscheurend door de zinderende, gepassioneerde muziek van Janácek.

Frits van der Waa

Jeugdtheater

Martin Luther King (8+) door Urban Myth. Tournee. ****

Jeugdvoorstelling Martin Luther King (8+) vertelt meer dan alleen het levensverhaal van de legendarische voorvechter van burgerrechten in de Verenigde Staten. Ja, het zit er allemaal in: de busboycot, Rosa Parks, het huwelijk van King met Coretta Scott, de legendarische I Have a Dream-toespraak, de moord. Maar wat deze productie echt bijzonder maakt, is dat regisseur Jörgen Tjon A Fong ook een confronterend staaltje terloopse rassenscheiding toont. Dat doet hij door de witte acteur Viktor Griffioen op toneel te zetten als verteller annex ‘regisseur’.

Vincent Kouters

Theater

Voltaire door Maatschappij Discordia. Tournee. ****

Het leerzame Voltaire van Maatschappij Discordia is een nieuw hoofdstuk in onze permanente educatie. Diverse wetenswaardigheden worden op een losse manier gemixt met discussies over toneelspelen. Het gaat over de schrijver en filosoof Voltaire, maar ook over toneelspelen, de klassieke opbouw van een tragedie en het verschil met een komedie. Het zijn vertrouwde Discordia-onderwerpen en in dit geval zeer van toepassing, want Voltaire schreef veel toneelstukken. Hij had een theatertje, waarin hij zijn stukken zelf opvoerde. Het is tijdens de voorstelling net alsof we teruggaan in de tijd en opeens in dat oude, Franse theatertje zelf zitten.

Hein Janssen

Meer over