De Nieuwe Doelen blijft tijdelijk open dankzij geld gemeente

Schouwburg De Nieuwe Doelen in Gorinchem krijgt 250 duizend euro extra bijdrage van de gemeente, bovenop de 364 duizend euro subsidie die het voor dit jaar al kreeg. Dat heeft het college van B&W dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Dankzij de bijdrage kan de instelling het theaterseizoen afmaken. Daarna, op 1 juni, sluit het alsnog haar deuren.

Merel Buiting
null Beeld Guido Weijers
Beeld Guido Weijers

De gemeente doet de bijdrage omdat zij het belangrijk vindt dat 'alle voorstellingen van het lopende theaterseizoen door kunnen gaan', aldus wethouder Kunst en Cultuur Marcel Doodkorte. Ook moet het medewerkers meer ruimte bieden om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. 'Het bestuur heeft ons een brief gestuurd waarin zij aangaf dit bedrag nodig te hebben om het seizoen af te kunnen maken', zegt Doodkorte. Volgens hem is er geen discussie geweest binnen het college van B&W over de hoogte van het bedrag.

De Nieuwe Doelen maakte afgelopen week bekend dat het moet sluiten vanwege financiële problemen. Het theater kreeg voor dit jaar 364 duizend euro subsidie van de gemeente, een ton minder dan het theater vooraf dacht. Als er geen extra geld binnen zou komen, zou het Gorinchemse theater binnen enkele weken haar deuren sluiten.

undefined

Directeur Rob de Wijk is blij met het besluit, maar wil niet inhoudelijk reageren. Wel bevestigt hij dat De Nieuwe Doelen na het theaterseizoen, dat tot 1 juni loopt, alsnog haar deuren sluit. Of er een doorstart komt, durft hij niet te zeggen. 'Dat zou speculeren zijn. Bovendien zijn ook daar financiële middelen voor nodig.'

Deze week lieten bn'ers hun verontwaardiging blijken via Twitter, onder wie Claudia de Breij en Bastiaan Ragas. 'Behoud uw mooi verbouwde theater waar wij artiesten, ook in de ouwe meuk, al 30 jaar graag kwamen!', liet cabaretier Erik van Muiswinkel via zijn Twitter-account.

De Nieuwe Doelen biedt ruimte voor onder meer muziek-, toneel-, en jeugdvoorstellingen. Het allereerste pand werd in 1844 geopend. Het huidige theatergebouw stamt uit 1961. In november was het theater nog optimistisch over het nieuwe seizoen. 'We moeten natuurlijk nog wel vijf maanden, maar het ziet er goed uit', zei stichtingsvoorzitter Jack van Eijk destijds tegen De Stad Gorinchem.

undefined

Meer over