RubriekTop&flop

De niet zo nieuwe liefde van Dionne Stax in beeld en de onzichtbare omroepman Martijn van Dam

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek.

Martijn van Dam. Beeld ANP
Martijn van Dam.Beeld ANP

Top
Als enige in zijn soort had weekblad Story de verkering van NOS Journaal-presentator Dionne Stax ‘vol in beeld’, twitterde Story-hoofdredacteur Guido den Aantrekker woensdag trots. ‘En dus níét van internet geplukt, of in een fotomontage met zonnebril, zoals bij andere media. Veel leesplezier! #waarvoorjegeld’

De niet zo nieuwe liefde van Stax, een grote onbekende met ‘fraai geboetseerde gelaatstrekken’ moest natuurlijk ook in tekst worden voorgesteld aan de grote nieuwsgierigen. We hebben het genoegen met een man die weleens brood koopt. In de buurt van zijn huis in Amsterdam wist Story hem althans te betrappen op de aanschaf van een paar ‘warme broodjes’ bij een bakker. De Sytse in kwestie studeerde Geneeskunde en werkt als interventieradioloog bij het Universitair Medisch Centrum te Utrecht.

Wat viel daar nog meer over te vertellen? Nou, eh: ‘Op zijn afdeling radiologie vinden verschillende beeldvormende onderzoeken plaats. De meeste onderzoeken maken gebruik van röntgenstraling. Daarnaast gebruiken ze voor de onderzoeken ook geluidsgolven (echografie), magneetvelden (MRI) en radioactieve stoffen (nucleair onderzoek). Met deze technieken kunnen weefsels en organen in het lichaam zichtbaar worden gemaakt.’

Laten we via deze weg even de bron van deze kennis bedanken voor ons leesplezier: de website van het UMC Utrecht.

Gidi Heesakkers

Guido den Aantrekker (r), hier op de foto met A.F.Th. van der Heijden. Beeld Heike Gulker
Guido den Aantrekker (r), hier op de foto met A.F.Th. van der Heijden.Beeld Heike Gulker

Flop
Het debat over de publieke omroep en de bezuinigingen is volledig tot stilstand gekomen. Want: vakantie. Ton F. van Dijk heeft zijn spullen nog niet gepakt. De voormalige journalist en omroepbestuurder schreef voor HP/De Tijd een onthullende, sterke column over een man die ondanks zijn hoge functie, lid van de raad van bestuur van de NPO, al bijna in de vergetelheid was geraakt: Martijn van Dam.

Het gaat er hard aan toe. ‘Niemand neemt Martijn hier serieus’, zegt een (anonieme) omroepdirecteur. Omroepdirecties zouden openlijk speculeren over het vertrek van Van Dam.

Hem kennen we nog als mediawoordvoerder van de PvdA en als staatssecretaris van Economische Zaken. Met zijn portefeuille is Van Dam binnen het NPO-bestuur onder meer verantwoordelijk voor de door bezuinigingen bedreigde journalistieke tv-programma’s. Desondanks is hij onzichtbaar.

Van Dam lijkt een kind dat z’n handen voor z’n ogen doet en dan denkt dat niemand hem kan zien, schrijft Van Dijk. ‘Van Dam speelt in de maatschappelijke discussie over de keiharde ingrepen in de journalistieke programmering van de NPO geen enkele rol.’

Nog dodelijker is een omroepdirecteur: ‘Van Dam? We zien hem niet, we horen hem niet. Hij staat om 17.00 uur met z’n tasje in de lift op weg naar huis.’ En dat van onze belastingcenten.

Paul Onkenhout

Meer over