NIEUWSSong Exploder

De Netflixserie Song Exploder is een snijtafel voor liedjes, en dwingt vooral respect af voor de makers

De succesvolle podcast over het ambacht van de songwriter is nu een inzichtelijke tv-serie.

Robert van Gijssel
Alicia Keys in de serie Song Exploder op Netflix. Beeld Netflix
Alicia Keys in de serie Song Exploder op Netflix.Beeld Netflix

Als de Netflix-serie Song Exploder ons iets leert, dan is het dat liedjes flink aan de haal kunnen gaan met hun makers. Het nummer 3 Hour Drive van Alicia Keys bijvoorbeeld lijkt een eigen wil te hebben en geen tegenspraak te dulden. Zodra er drie melancholieke pianoakkoorden zijn bedacht en opgenomen, neemt 3 Hour Drive de benen. De schrijver, gastzanger en producer rennen er achteraan en vullen het dwingende en kennelijk erg inspirerende liedjesthema onderweg aan met dichtregels, gelaagde vocalen, drums en bassen. En zo ontstaat in het geval van Keys iets dat je best een perfecte song mag noemen, ook al had je dat nog niet bedacht toen je het nummer voor het eerst vluchtig beluisterde in een afspeellijst.

Het is de onmiskenbare kracht van het concept Song Exploder: een snijtafel voor liedjes, waarbij de songwriter de scalpel hanteert en op een serene manier begint aan de ontleding. Song Exploder begon in 2014 als podcast van de Amerikaanse componist en presentator Hrishikesh Hirway. In de gesproken versie liet Hirway door hem bewonderde artiesten aan het woord over dat ene lied, dat volgens de presentator een verhaal te vertellen had over het ambacht van de songwriter. En de nummers die werden gefileerd, zoals het prachtige nummer Depreston uit 2015 van de Australische zangeres Courtney Barnett, klonken na de uitleg over de ontstaansgeschiedenis nooit meer hetzelfde.

Dat gebeurt ook in de Netflix-versie, en dat in afleveringen van nog geen half uur per song. Hirway laat Alicia Keys vertellen over de gedachten die aanvankelijk om haar aanzet tot een liedje cirkelden, zonder vaste vorm te krijgen. Ze was net moeder geworden, dacht aan het leven dat zij haar zoon had geschonken. Ze wilde voor het lied gaan samenwerken met de Britse zanger Sampha, en die had net zijn moeder verloren. Rond die spaarzame pianoakkoorden kwam haast vanzelf een levensbeschouwelijke tekst tot stand. Sampha en Keys zongen dezelfde regels, maar met een betekenis in spiegelbeeld: ‘I can’t deny, as hard as I try, that you give me life.’ De een viert nieuw leven, de ander neemt afscheid.

Visueel inzicht

Song Exploder verschaft een helder, nu ook visueel inzicht in het maakproces en dwingt vooral veel respect af voor de liedschrijvers en producers. Ook als de verschillende opnamesporen afzonderlijk en geïsoleerd worden afgespeeld. In 3 Hour Drive blijken sonarbliepjes en onderwatergeluiden verstopt, om een soort bevreemdend rustgevoel mee te creëren. Goed om te weten dat wij armzalige liedjesluisteraars op deze subliminale wijze worden beïnvloed.

Onthullend is een aflevering over het nummer LA van de zanger en rapper Ty Dolla Sign. Dat blijkt nogal een perfectionist, die vijf bassisten afloopt voor het perfecte basgeluid en dus dat ene, voor hem allesbepalende basloopje. Daarna volgen nog twee gastzangers en -rappers, drie producers, arrangeurs, een dirigent en een compleet orkest voor een epische finale. ‘Wanneer weet je eigenlijk dat een nummer af is?’, vraagt Hirway. Simpel, volgens Ty Dolla Sign: ‘Als het goed klinkt in de auto.’

Ty Dolla $ign in Song Exploder. Beeld Netflix
Ty Dolla $ign in Song Exploder.Beeld Netflix

Soms wordt Song Exploder een ontroerende confrontatie van zangers, componisten en bandleden met hun eigen, al wat oudere werk. We zien Michael Stipe van de band R.E.M. worstelen met de gigantische wereldhit Losing My Religion, een van de wonderlijkste popsuccessen van de jaren negentig. Als hij een poging moet ondernemen om de raadselachtige tekst te verklaren, valt hij stil. ‘Ik heb die tekst niet paraat’, zegt hij. Hirway schuift hem een A4tje toe. En Stipe draagt voor, met een geëmotioneerde stem: ‘O, life is bigger. It’s bigger than you, and you are not me.’ Wat hij precies bedoelde moet een beetje een mysterie blijven, vindt de schrijver. Maar je ziet het hem denken: wat was het goed.

Geluid op de tv

Steeds meer succesvolle podcastseries verschijnen in tv-serieformaat. Zo kreeg de talkshow StarTalk van Neil DeGrasse Tyson al een doorstart op de zender NatGeo, en kreeg de horrorshow Lore een vertaling naar tv. De comedypodcast 2 Dope Queens is al twee jaar te volgen via de seriezender HBO. De eerste vier afleveringen van Song Exploder, met Alicia Keys, Lin-Manuel Miranda, R.E.M. en Ty Dolla Sign, zijn nu te zien op Netflix. De podcastserie is te vinden op Songexploder.net.

Meer over