SignalementenHeuvel

De natuur keert zich tegen de mens in buitengewoon, eeuw oud debuut

Beeld Uitgeverij Vleugels

Wie nog toepasselijke literatuur zoekt met wél een hoopvol einde, zou zich eens moeten wagen aan dit bijna honderd jaar oude, buitengewone debuut van Jean Giono (1895-1970): Heuvel, nu prachtig vertaald door Kiki Coumans.

Dertien bewoners telt het gehucht Bastides Blanches, dat in de schaduw ligt van de Lure, in de Haute-Provence. Bijna van de ene op de andere dag keert de natuur zich tegen de mensen. Dat klinkt vaag, maar Giono maakt die natuur heel concreet. Alles leeft: het gras zingt, het water trippelt, de wind doet de bomen kermen, de zon treedt de hemel binnen ‘als een worstelaar, waggelend op zijn armen van vuur’, een wingerd groeit als een snor boven een deur, de hittenevel scheurt. En de lucht, daarin gebeurt van alles.

De dorpsoudste, Janet, die sinds kort verlamd is, ‘hard als de stam van een laurier’, lijkt er meer van te weten. Giono bouwt de spanning perfect op, het is een doodeng verhaal. Maar het is zijn stijl die deze roman zo bijzonder maakt. ‘Beeldrijk, precies, gespierd’, zoals de vertaler in haar nawoord schrijft. 

Jean Giono: Heuvel. Uit het Frans vertaald door Kiki CoumansUitgeverij Vleugels; € 23,95

Meer over