Album

De muzikale dichtkunst van Moor Mother is toegankelijker, maar even indrukwekkend ★★★★☆

Robert van Gijssel
null Beeld
Beeld

De dichter Moor Mother, het alias van Camae Ayewa uit Philadelphia, laat zich met haar diepzinnige spoken word niet vastpinnen op een muzikaal genre. Met haar band Irreversible Entanglements maakt zij opwindende freejazz en op veel van haar soloplaten duikt Ayewa in de machinerie van laptops en synthesizers, om daar krakerige en weerbarstige noise en underground hiphop op te graven.

Black Encyclopedia of the Air klinkt in eerste instantie als een kleine knieval voor een breder publiek, want Moor Mother is ongebruikelijk toegankelijk. Zij werkte met de ambientproducer Olof Melander, met wie ze een nieuwe, wat zachtere klankenkast opende vol bedwelmende dance, jazz, triphop en zelfs r&b. Maar de ijzeren greep van de dichter is er niet minder om: ze sleept je met haar indringende stem die steeds spookachtig wordt vervormd en daardoor als een fluisterend fantoom door je hoofd blijft kringelen mee in haar gedachtenwereld.

Jammer dat de track Obsidian slechts anderhalve minuut duurt, want wat roept Moor Mother hier prachtig claustrofobische sferen op. ‘You’re the nightmare next door, yeah, I thought I knew you well’, begint zij haar angstige visioen over huiselijk geweld bij bassende triphop, subtiele keyboards en weer die ijselijke stemmen.

De coole elektronische jazz die onder het nummer Race Function Limited ligt, maakt de inhoud alleen maar indrukwekkender. ‘Mama made me, tall baby, out of the guts of slavery’, dicht Ayewa. ‘Grits and gravy, shackled babies, don’t touch me.’ De track Tarot laat zich beluisteren als een novelle op een horrorsoundtrack. ‘We reach into the gap’, lispelt ze vanuit een hiernamaals van geluid. ‘For the memory. In memory, of all of us.’ Een literaire prachtplaat, die toch nergens pretentieus wordt.

Moor Mother Beeld UV Lucas
Moor MotherBeeld UV Lucas

Moor Mother

Black Encyclopedia of the Air

Dance

★★★★☆

Anti/Epitaph

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over