De Mol

Maarten Moll

A.L. Snijders is de niet meer zo onbekende schrijver van zkv's, zeer korte verhalen. Mooie, stilistisch bijna perfecte stukjes schrijft hij, waarin hij niet veel uitlegt. De woorden moeten bij de lezers werelden aanboren.
Eind vorig jaar verscheen zijn tweede, dikke bundel zkv's onder de titel Bordeaux met ijs. De zeer mooi uitgegeven bundel verscheen bij uitgeverij AFdH. Die uitgeverij geeft nu ook de 34 mooiste dierenzkv's van A.L. Snijders uit onder de titel De mol en andere dierenzkv's (AFdH, ?28,50). Met stemmige tekeningen van Jan M. Verburg.
Bij het boek hoort ook een cd (luisterboek), waarop A.L. Snijders de 34 verhalen voorleest. Het is een genoegen naar de stem van A.L. Snijders te luisteren. Licht krakend en lijzig leest hij zijn verhaaltjes voor.
Om een indruk te geven, citeren we hier in zijn geheel het zkv Plezier (maar luister er ook naar!). 'Ik keek door het keukenraam over de besneeuwde velden. In de verte zag ik een haas zitten. Ik had menselijke gedachten over de harde grond en het bevroren gras. Toen begon de haas plotseling te rennen. Er was geen onraad, geen hond aan de bosrand, geen buizerd in de lucht - alles was grijs en stil. De haas rende in een rechte lijn, steeds sneller, hij had er plezier in, hij deed het voor z'n lol, daar was ik zeker van.'

undefined

Meer over