De Mol mogelijk toch niet terug op Vlaamse tv

Het was groot nieuws gisteren in Vlaanderen. De commerciële tv-zender Vier kondigde een nieuw seizoen aan van het oorspronkelijk Vlaamse format De Mol, 13 jaar nadat het daar voor het laatst was te zien. Nu blijkt die comeback nog alles behalve zeker.

Het logo van de Vlaamse versie van Wie is de Mol? Beeld Vier
Het logo van de Vlaamse versie van Wie is de Mol?Beeld Vier

De vier bedenkers van het realityprogramma zijn het niet eens over het gebruik van de rechten, melden Vlaamse media dinsdag. De Mol - waarin deelnemers geld kunnen verdienen middels inventieve opdrachten, maar daarbij worden gefrustreerd door een anonieme mol in hun midden - werd eind jaren 90 bedacht door Bart De Pauw, Tom Lenaerts, Michiel Devlieger en Michel Vanhove, destijds allemaal in dienst van producent Woestijnvis.

De rechten bleven altijd in hun handen en zijn dat nog steeds, ook nu nog slechts één van hen bij de bewuste producent werkzaam is. De andere drie zijn voor zichzelf begonnen, maar maakt een wedergeboorte van De Mol al enige jaren uiterst lastig. Ze moeten allemaal akkoord gaan. 'We hebben altijd gezegd dat we De Mol in eigen land nooit door anderen willen laten maken', verklaarde Michel Vanhove daarover in de krant De Morgen.

Bekende Nederlanders

De Mol is het Vlaamse origineel van Wie is de Mol, dat in Nederland al vijftien seizoenen succesvol is te zien. In België kwam er al na drie goedbekeken seizoenen - met onbekende deelnemers - een einde aan. De makers wilden 'op het hoogtepunt stoppen'. Ook in Nederland waren de deelnemers van de eerste seizoenen onbekend.

Die reeksen werden goed bekeken, maar de kijkcijfers gingen pas echt stijgen toen de Nederlandse makers kozen voor bekende Nederlanders als kandidaten. Inmiddels is het programma één van de best bekeken shows op de Nederlandse televisie en werd het twee jaar geleden bekroond met de Gouden Televizier-Ring.

Hoe anders vergaat het in het land waar de reeks werd bedacht. Want hoewel het programma daar ook kijkcijferrecords brak en wordt herinnerd als één van de beste entertainmentprogramma's ooit, kwam het maar niet tot een comeback. Gisteren leek het toch te gaan gebeuren. Een kandidatenoproep en een nieuwe presentator werden rondgebazuind door Vier, de commerciële zender waarvan het moederbedrijf van Woestijnvis inmiddels mede-eigenaar is.

Er leek daarom overeenstemming met de vier bedenkers, maar een dag later blijkt dat toch niet het geval. De Pauw en Lenaerts willen het format niet zomaar opgeven, schrijft De Morgen, omdat ze De Mol misschien ooit met hun eigen productiehuis willen maken. 'Bovendien heeft het viertal al meermaals te kennen gegeven dat ze het format als hun kindje zien. En dat geef je niet zomaar uit handen', tekent de krant vandaag op. 'Die persoonlijke trots speelt nu ook mee, veel meer dan het eerder bescheiden bedrag dat de vier zouden krijgen.'

Met het luid publiekelijk aankondigen van de terugkeer van De Mol op tv, worden de bedenkers die hun handtekening niet willen zetten, voor een voldongen feit geplaatst. En volgens De Morgen zou dat wel eens kunnen gaan werken: 'Geen van hen wil de geschiedenisboekjes ingaan als de man die De Mol geen nieuw leven gunde.' Ook op een juridisch gevecht met Woestijnvis en Vier zit geen van de betrokkenen te wachten. Toch zou, als het op een rechtszaak aankomt, Woestijnvis aan het kortste eind trekken. 'Woestijnvis speelt met vuur, want het heeft geen poot om op te staan', meldt een betrokkene aan de krant.

De bedenkers willen allen niets zeggen. Ook bij de zender en de producent houdt men het kruit droog. De Vlaamse tv-kijker in spanning achterlatend. In Nederland is intussen het zestiende seizoen alweer opgenomen. In een ver land, met een nog niet uitgelekte nieuwe lijst bekende Nederlanders. Zonder gedoe - ook voor Vlamingen - gewoon te zien op NPO1 vanaf januari 2016.

null Beeld anp
Beeld anp
Art Rooijakkers van Wie is de Mol? na het winnen van de Televizier-Ring in 2013. Beeld anp
Art Rooijakkers van Wie is de Mol? na het winnen van de Televizier-Ring in 2013.Beeld anp
Meer over