tv-recensieJulien Althuisius

De moedige, eerlijke en bovenal verontrustende documentaire ‘Moordtieten’ verdient een groter publiek

null Beeld

In Nederland heeft 1 op de 30 vrouwen borstimplantaten. 75 procent van hen neemt implantaten om esthetische redenen, de rest vanwege een reconstructie na een operatie. Een van de vrouwen die ontevreden was met haar borsten en siliconen liet implanteren was YouTubester en zangeres Dionne Slagter (bekend als OnneDi), hoofdpersoon in de documentaire Moordtieten, die dinsdagavond te zien was op NPO3.

Maar nu versimpel ik Slagters keuze onnodig. Het was namelijk niet zo dat ze van de ene op de andere dag dacht: hé, laat ik even grotere borsten nemen. Aan haar beslissing lagen een trauma en een allesverterende onzekerheid ten grondslag. Op school werd ze gepest. Ze noemden haar ‘het meisje met de twee ruggen’ of ‘plankie’. Ze leed aan anorexia, waardoor er van haar bescheiden borsten weinig overbleef. ‘Ik was het zat om naar mezelf te kijken en herinnerd te worden aan mijn eetstoornis’, zegt ze aan het begin van de documentaire, terwijl ze haar lijf bekijkt in de spiegel. Dus Slagter schraapte de benodigde 4.500 euro bij elkaar en liet siliconenimplantaten plaatsen. Het hielp: ‘Het voelde alsof eindelijk alles aan mijn lichaam klopte.’

Maar de afgelopen jaren hoorde Slagter steeds vaker dat siliconenimplantaten kunnen lekken. Minuscule siliconendeeltjes kunnen overal in het lichaam terechtkomen en vrouwen kunnen daar behoorlijk ziek van worden. De zangeres, die last heeft van extreme vermoeidheid en soms niet goed uit haar woorden komt, verdiepte zich, sprak met andere vrouwen met borstimplantaten, wetenschappers en onderzoekers. Ze hoorde verhalen over chronische vermoeidheid, concentratiestoornissen, epilepsie, over verhoogde kans op miskramen en ziekten bij kinderen van vrouwen met implantaten. Over lymfeklierkanker. 32 procent van de siliconenimplantaten blijkt binnen tien jaar te scheuren. Terwijl Slagter, en velen met haar, door de behandelende cosmetische artsen op het hart gedrukt is dat het veilig is. Ze is, zo blijkt, voorgelogen en bedrogen.

YouTuber en zangeres Dionne Slagter in de documentaire ‘Moordtieten’. Beeld BNNVara
YouTuber en zangeres Dionne Slagter in de documentaire ‘Moordtieten’.Beeld BNNVara

Op een zeker moment komt Slagter er uiteindelijk middels een haartest achter dat ook haar siliconenimplantaten zweten. ‘Je moet ervan af’, zegt haar moeder, ‘ze moeten eruit.’ Jij hebt makkelijk praten, pareert Slagter. ‘Het voelt alsof ik mijn vrouwelijkheid moet inleveren.’ Ze wikt, ze weegt, ze twijfelt en ze worstelt, maar uiteindelijk laat Slagter haar siliconenimplantaten verwijderen. Ze neemt er zoutwaterimplantaten voor in de plaats, omdat ze, zo zegt ze, nu nog niet toe is aan haar eigen borsten.

‘Mensen zitten er vol mee.’ Daarmee doelt Slagter op de schrikbarende hoeveelheid meisjes en jonge vrouwen die hun borsten, billen of lippen laten verbouwen door vaak hebzuchtige en gewetenloze artsen. Er keken dinsdagavond 240.000 mensen naar Moordtieten. Dat is niet eens heel weinig naar de maatstaven van NPO3. Maar deze moedige, eerlijke en bovenal verontrustende documentaire verdient een groter publiek en veel meer aandacht. Van de politiek. Van zorgverleners. Van vrouwen en meisjes die hun borsten willen vergroten. Van hun ouders. En natuurlijk ook van de mannen die denken dat een borstvergroting iets is dat je wel even cadeau kunt doen.