Tv-recensieHaroon Ali

De moeder van de doodgereden Tamar deed in Op1 een beroep op het geweten van de dader

null Beeld
Haroon Ali

De meeste mensen zullen nooit weten wat een moeder voelt die net haar kind is verloren. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam de 14-jarige Tamar uit Marken om het leven, hoogstwaarschijnlijk door een aanrijding op de weg waar ze in het donker langs liep. Voor velen is het onvoorstelbaar dat een nabestaande dan vier dagen later bij een talkshow haar verhaal doet. Kun je überhaupt je bed uitkomen, je aankleden, in de auto stappen naar Amsterdam en jezelf beheersen in een tv-studio vol vreemde mensen? Maar Trijntje Boes, de moeder van Tamar, hield dinsdag bij Op1 haar tranen in bedwang, want ze wil de dader opsporen, die na de aanrijding mogelijk in blinde paniek is doorgereden.

Boes heeft veel vragen over de laatste momenten van Tamar, die boos het huis uit was gestormd na onenigheid. ‘Is ze over de dijk gaan lopen? Waarom is ze over de weg teruggelopen? Merkte ze dat er een auto aankwam? Hoe hard werd er gereden en in wat voor toestand was diegene? Ik vind het ook belangrijk om te weten hoe laat ze is overleden.’ Tamar krijgt ze nooit meer terug, maar Boes wil antwoorden, zodat ze dit drama kan reconstrueren. Het is verdrietig dat dit via de tv moet, maar ook begrijpelijk, want ze bereikt zo een miljoen Nederlanders. ‘Ze was een lief kind, die een ander nooit wat aandeed, geen mens of dier. Maar zij is nu in de berm achtergelaten als een beest.’

Trijntje Boes, de moeder van Tamar, in Op1. Beeld EO
Trijntje Boes, de moeder van Tamar, in Op1.Beeld EO

Toen Boes zich direct tot de dader richtte, leek het tv-scherm, het membraan tussen de spreker en de kijker, ineens verdwenen. ‘Alsjeblieft, kom over de brug. Voel je vrij om je te melden, verlos jezelf van wat je hebt gedaan. De dader, of degene in de auto, zit nu met een wrok. Mijn leven is kapot, maar de persoon die dit op zijn geweten heeft, heeft ook geen leven meer.’ Door haar directheid maakte je je een voorstelling van de bestuurder, die ook een vrouw kan zijn, benadrukte presentator Margje Fikse nadat een woordvoerder van de politie over hij en hem had gesproken. Die vertelde ook welke procedure de dader te wachten staat, als hij (of zij) zich bij de politie meldt – wat afschrikkend werkt, ben ik bang.

Haar moeder toonde juist opvallend veel mededogen. ‘Tamar was geen typetje dat een ander in de ellende wilde brengen. Ze was heel vergevingsgezind en bleef ook nooit lang boos.’ In de studio zat ook predikant Huib Klink van de protestantse kerk op Marken, die zondag een herdenkingsdienst voor Tamar organiseerde en haar familie bijstaat. ‘Het is goed als we als gemeenschap enige mildheid hebben, dat dingen kunnen misgaan in het leven.’ Hij riep de dader op om met zichzelf ‘in het reine te komen’, zodat diegene ‘verder kan met zijn leven en er een beter mens van wordt’. Maar het is vooral belangrijk dat Tamar gerechtigheid krijgt, zodat ook haar familie door kan.

Meer over