BoekenBestsellers

De met vijf sterren bedeelde titels raken snel uitverkocht

Jet Steinz
null Beeld

Grappig om te zien welke rol recensies de laatste tijd weer lijken te spelen, en hoe snel de met vijf sterren bedeelde titels uitverkocht ­raken – vooral als ze zijn uitgegeven bij kleinere uitgeverijen die zo’n succes waarschijnlijk nooit hadden verwacht. Een tijdje geleden was dat het ­geval met Anjet Daanjes De herinnerde soldaat (Uitgeverij Passage), deze week staat De Effingers van Gabriele Tergit (Uitgeverij Van Maaskant Haun) – dat eind april lovend werd besproken en een maand ­later pas weer leverbaar was – op 1 in de Volkskrant Toptien (en op 26 in de CPNB Bestseller 60). Ook John Steinbecks Ten oosten van Eden (vijf sterren in NRC: ‘briljante vertaling’), op 9 in de Volkskrant Toptien en op 59 in de Top 60, wordt in allerijl herdrukt.

Geronk op televisie werkt natuurlijk ook nog steeds. M zorgde onlangs voor een opleving van de verkoop van Splinter Chabots Confettiregen en de terugkeer van Marieke Lucas Rijnevelds De avond is ongemak in de bestsellerlijsten. Vorige week had het programma Rutger Bregman te gast: niet alleen omdat Humankind (de vertaling van De meeste mensen deugen, al 39 weken in de Top 60) een succes is in Groot-Brittannië, maar ook omdat Hollywood de rechten heeft gekocht van het hoofdstuk dat Bregman ‘de echte Lord of the Flies’ noemt. Niet verrassend stijgt De meeste mensen deugen dus ook weer in de Nederlandse bestsellerlijsten.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1 Gabriele Tergit, De Effingers (Uitgeverij Van Maaskant Haun)

2 Paulien Cornelisse, Japan in honderd kleine stukjes (Uitgeverij Cornelisse)

3 Rutger Bregman, De meeste mensen deugen (De Correspondent)

4 Suzanne Collins, De ballade van slangen en zangvogels (Van Goor)

5 Marjoleine de Vos, Je keek te ver (Van Oorschot)

6 Stephen King, Als het bloedt (Meulenhoff Boekerij)

7 Gerbrand Bakker, Knecht, alleen (De Arbeiderspers)

8 Johan Harstadt, Max, Mischa en het Tet-offensief (Podium)

9 John Steinbeck, Ten oosten van Eden (Van Oorschot)

10 Hilary Mantel, De spiegel & het licht (Meridiaan)

Ike Bekking van de Bilthovense Boekhandel. Beeld Mariska Kerpel
Ike Bekking van de Bilthovense Boekhandel.Beeld Mariska Kerpel

Hoe gaat het in de boekhandel?

Ike Bekking (Bilthovense Boekhandel):

‘Half maart schoot ik in de kramp: ik nam me voor geen nieuwe titels te bestellen en boeken in stapels van maximaal zes neer te leggen. Daar ben ik snel van teruggekomen, want er bleek weinig aan de hand: onze omzet is vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar. Veel oudere, winkels mijdende klanten zijn weliswaar weggebleven, maar we kregen er ook bezoekers bij: vooral jonge mensen met kinderen, die juist door alle horrorverhalen over verdwijnende boekhandels bewust lokaal komen kopen. In april zijn we, in samenwerking met de bibliotheek, begonnen met de Biltse Boekenbabbel: een wekelijkse, online boekbespreking met een tiental deelnemers, en soms de auteur zelf. Daar willen we na de coronacrisis mee doorgaan. De latex handschoentjes hebben we wel al vaarwel gezegd. Los van het feit dat je ze nergens meer kopen kunt – alleen via malafide websites die uiteindelijk niks leveren – is het gedoe, en daar hebben klanten geen zin in. Natuurlijk bieden we hen wel de gelegenheid de handen bij de deur te ontsmetten.’

Meer over