De man met de vier stokken

Jazzvibrafonist Bobby Hutcherson speelde op een reeks klassiek geworden Blue Note-albums.

Gijsbrecht Kramer
Bobby Hutcherson Beeld Hollandse Hoogte
Bobby HutchersonBeeld Hollandse Hoogte

Bobby Hutcherson, die maandag is overleden in Montara, Californië was een van de allergrootste vibrafonisten die de jazzgeschiedenis heeft voortgebracht. Lionel Hampton en Milt Jackson waren maatgevend toen Hutcherson begin jaren zestig voor het eerst van zich deed spreken en waren ook van grote invloed op Hutchersons spel. Hij was thuis in Californië verliefd geworden op het geluid van de vibrafoon. Met zijn vier stokken ontwikkelde hij al snel een elegant, open geluid met minder vibrato dan Jackson en eenzelfde gevoel voor swing als Lionel Hampton.

Via zijn oudere zus Peggy leerde hij jazzmuzikanten kennen als Eric Dolphy, die hij een paar jaar later in New York opnieuw zou tegenkomen toen hij in de Blue Note-studio meespeelde op Dolphy's meesterwerk Out To Lunch! (1964).

Taxichauffeur

De vibrafonist was een paar jaar eerder naar New York getrokken om het in de jazz te gaan maken, maar kon maar moeilijk zijn weg vinden. Hij verdiende zijn geld als taxichauffeur toen hij in contact kwam met trombonist Grachan Moncur III, die hem introduceerde bij altsaxofonist Jackie McLean.

Hutcherson vestigde in 1963 zijn naam met de opnamen van McLeans album One Step Beyond.

Tussen 1963 en 1967 zou de vibrafonist cruciale bijdragen leveren aan albums van pianist Andrew Hill (Judgment!, 1964), drummer Tony Williams (Life Time, 1964) en natuurlijk Eric Dolphy's Out To Lunch! (1964).

Maar ook als bandleider steeg hij in die periode tot grote hoogten, vooral samen met pianist Herbie Hancock op het album Oblique (1967).

Het in het openbaar roken van een joint kostte hem in 1967 zijn vergunning, waarna Hutcherson terugkeerde naar de westkust. Daar maakte hij in 1971 met saxofonist Harold Land de fusionplaat San Francisco, die hem met Ummh zelfs een hit opleverde. Hutcherson bleef tot kort voor zijn dood optreden en platen maken. Ook voor Blue Note, waarop in 2014 zijn zwanenzang Enjoy the View verscheen.

Meer over