tv-recensieFrank Heinen

De man die klaagt dat hij geen aandacht krijgt is niet van de talkshowtafel weg te slaan

null Beeld

Stel: je geeft een feestje. Nodig je die oom uit die op je bruiloft riep dat hij hoopte dat jullie snel uit elkaar zouden gaan en tussendoor voortdurend kwaadaardige leugens over je rondstrooit?

Tja. Het blijft toch familie. Je nodigt hem uit. Vooraf vraag je of hij zich ditmaal zou willen beheersen. O, antwoordt de oom. Kun je niet tegen een grapje?

Vrijdag zat FvD-leider Thierry Baudet bij Pauw. Alvorens hij aan een (specialisten ter zake het schuim op de lippen brengend) stikstofbetoog begon, wilde hij nog wel even uitleggen waarom hij het initiatief Ongehoord Nederland zo enthousiast heeft begroet – u heeft er paradoxaal genoeg ongetwijfeld van gehoord.

Pauw herkende in Baudet niet direct een ongehoorde: ‘Dit is de tiende keer dat u hier zit, sinds u politicus werd.’ Er volgde een compilatie van talloze andere NPO-optredens. Hij zit er zo vaak dat de meeste politiek koffiedikduiders hem intussen gewoon bij de voornaam noemen.

Het lag anders, legde Baudet uit. Die uitzendingen zaten vol framing, en een schrijnend gebrek aan standpuntendiversiteit. Daarin optreden is geen gratis publiciteit voor de Lucky Luke van het gezonde verstand, maar je willens en wetens storten in een door extreemlinkse Daltons opgezette hinderlaag. Even werd die keer aangehaald dat hij op Twitter had gevraagd of weergod Gerrit Hiemstra niet ontslagen kon worden. Ach, hoe typisch NPO weer, terugkomen op iets wat ‘evident als geintje’ was bedoeld en bovendien twee jaar oud. Mensen namen alles maar letterlijk. Ironie-hie!

FvD-leider Thierry Baudet vrijdagavond bij Pauw. Beeld
FvD-leider Thierry Baudet vrijdagavond bij Pauw.

Even daarvoor had de partijleider-met-twee-zetels beweerd dat er in Zweden elke dag aanslagen plaatsvinden. Vast ook een gebbetje, net als die keer toen hij uitlegde hoe wetenschappers, docenten, kunstenaars en journalisten het land ondermijnen.

Zaterdag besteedden Nieuwsuur en het NOS Journaal aandacht aan het FvD-partijcongres in Barneveld, dat de ster zelf bij Pauw al even had mogen voorbeschouwen. Over die reportages toonde hij zich middels een tweet niet enorm tevreden: ‘SANEREN! #npo #OngehoordNederland’. Hartstikke komisch. Vermoedelijk baalde hij dat zijn superieur-ironische optreden met rapper Lange Frans niet integraal was uitgezonden: ‘En daar zit ie dan, te zwieren op de toetsen / jullie Thierry, omdat muziek oprecht verbroedert.’

Al jaren springen tv en kranten onmiddellijk in de houding bij elke kwast die monkelt dat-ie niet gehoord wordt. De kritiek die volgt als zo iemand vreemdsoortige dingen beweert, wordt gek genoeg vaak ervaren als een ontkenning van diens bestaan, in plaats van de erkenning ervan. Als je maar hard genoeg blijft gillen, kan het je natuurlijk ontgaan dat er al lang naar je geluisterd wordt. Zij die daadwerkelijk vaak ongehoord blijven – chronisch zieken, verstandelijk beperkten, onverzekerde zzp’ers, poëzielezers, mantelzorgers of mensen met verstand van zaken – mogen het grootste deel van de tijd zwijgend luisteren naar hoe kwalijke quatsch het publieke gesprek domineert, en tezelfdertijd kijken naar iemand die net zo lang beledigd blijft mokken tot het land vol staat met talkshowtafels waaraan iedereen hem welwillend toelacht.

Meer over