RecensieDe liefhebbers

De Liefhebbers is een mild stemmend familiedrama over alzheimerleed ★★★☆☆

De cast van De Liefhebbers. Beeld Pief Weyman
De cast van De Liefhebbers.Beeld Pief Weyman

Ze hebben allemaal hun kruisje, in de familie Liefhebber. Zoon en architect Kasper (Guy Clemens) is met z’n hoofd meer bij z’n werk dan bij z’n gezin. Broer Jonathan (Theo Maassen) is hersenchirurg, depressief en homoseksueel; misschien moet hij toch eens helemaal uit de kast. Zus en kapper Maria (Sanne-Samina Hanssen) wenst haar dochtertje niet voor te stellen aan de plots uit Amerika ingevlogen verwekker. Zus Sam (Hadewych Minis) is als carrièrevrouw te Londen – uiteraard – eenzaam. En dan is er de last die vader torst, de pater familias en toparchitect-in-bijna-ruste Jan Liefhebber (Jeroen Krabbé). Zijn beginnende dementie valt niet langer te verbergen voor zijn omgeving.

Een sterk geconstrueerd drama is De Liefhebbers niet: rommelig begin, doorzichtige verhaalopzet. Wel telt de Nederlandse ensemblefilm van Anna van der Heide (Brammetje Baas, Meester Kikker) en scenarist Marnie Blok (Niemand in de stad) de nodige scènes waarin het komische en tragische fijn samenvallen, zonder het naderende Alzheimerleed te bagatelliseren. Wat doen we nu met vader?, vragen Jans kinderen zich af. Maar eigenlijk worstelen de door de jaren uiteen gegroeide gezinsleden met de vraag die er vlak onder bungelt: wat doen wij ook alweer met elkaar?

De verzamelde cast van De Liefhebbers is meer dan in orde, maar de acteurs worden (op Krabbé na) wat weinig benut in hun afzonderlijke, wat schrale verhaallijntjes en primair gekleurde personages. Krabbé – altijd op zijn best in ietwat pedante rollen – kreeg wél een fijne acteerkluif met die van zijn sokkel donderende, plots kwetsbare alfaman Jan; een mooie tragische rol. Actrice Beppie Melissen steelt wat tussenmomenten als zijn tweede vrouw, met fijn ingetogen spel.

De Liefhebbers stijgt niet tot grote hoogte, hoeft dat misschien ook niet om de kijker dan toch met een mild opgewekt gevoel de bioscoop weer uit te sturen. Ziekte is erg, maar wat minder langs elkaar heen leven biedt troost.

Drama

De Liefhebbers

★★★☆☆

Regie Anna van der Heide.

Met Jeroen Krabbé, Theo Maassen, Hadewych Minis, Jelka van Houten, Beppie Melissen, Guy Clemens, Sanne-Samina Hanssen.

96 min. In 58 zalen.

Meer over