BladRunner’s World

De ‘liefde voor lopen’ leidt in Runner’s World soms tot curiositeiten

Wat is lezenswaardig deze week? Runner’s World richt zich, ondanks de curiositeiten, vooral op de gewone breedtesporter.

null Beeld

In een tijd waarin het erop lijkt dat alleen kinderen en ouden van dagen niet meedoen aan de hardlooprage die sinds maart het land in een greep houdt, is het goed om eens naar Youri Mulder te luisteren. In het eindejaarsnummer van Runner’s World antwoordt hij op de vraag ‘Gevoed of nuchter?’ dat hij prima kan sporten als hij de avond tevoren ‘een biertje’ heeft gedronken.

Mulder, fulltime-analyticus (Ziggo Sport) en oud-voetballer, is óók al een hardloper. Dat is opvallend, want zoals hij zelf zegt, ‘veel voetballers houden niet van hardlopen’. Een paar keer per week loopt hij een uur of iets langer, in een tempo van ongeveer 10 kilometer per uur.

Hij heeft het van een vreemde. Mulder senior, Jan, was volgens zijn zoon als voetballer een ‘trainingsbeest’, maar kwam daarna niet vaak meer in beweging. ‘Hij maakt zijn wandelingen’, dat wel.

Zoals Jan Mulder zijn er meer, maar niet in Runner’s World, het blad dat niet voor niets ‘Liefde voor lopen’ als ondertitel heeft. Het geloof zit diep en de religie leidt in sommige gevallen tot curiositeiten. No offense, maar aan veel lopers zit een steekje los.

Hoofdredacteur Olivier Heimel bekent in het voorwoord dat hij verslaafd is aan hardloopfoto’s. Van zichzelf. Bij het maken van de foto’s moeten zijn vrouw en kinderen meehelpen. ‘Waar ik vroeger vóór een mooi gebouw ging staan, draaf ik er nu quasi-nonchalant langs.’ Heimel weet dat het niet klopt, dat scheelt: ‘Vrienden en collega’s vinden daar iets van, merk ik.’

Neem ook de Rotterdammer die op een dag het besluit nam álle straten van zijn woonstad hardlopend af te werken. Het zijn er volgens het kadaster 4.339. In het verhaal over ultraloper Irene Kinnegim, ook al geen doorsneemens, springt deze zin in het oog: ‘Ze bleef in Deventer onvermoeibaar haar rondjes lopen en stopte pas toen er na een etmaal 232 kilometers op de teller stonden’.

Runner’s World richt zich, desondanks, vooral op de gewone breedtesporter. De topsport komt aan bod in een reportage in Zierikzee. Twee oude bekenden komen aan het woord, Nelli Cooman en de man met wie ze al veertig jaar een band heeft, trainer Henk Kraaijenhof.

Maar in het middelpunt staat Ronéll Rosier, de dochter van Cooman. Rosier (20) is ook sprinter, en een pupil van Kraaijenhof. Trillend en zuchtend kijkt de moeder naar wedstrijden van haar dochter, vanwege de spanning. ‘Eigenlijk spoor ik dan niet.’

Meer over