RecensieLux Prima

De kwaliteiten van zangeres Karen O komen in samenwerking met Danger Mouse mooi naar voren ★★★☆☆

Gijsbert Kamer
null Beeld
Beeld

Karen O kennen we van de Yeah Yeah Yeahs, een jaar of tien geleden een van de spraakmakende New Yorkse gitaarbands. Ze kan met haar soepele stem veel meer dan rauwe bozige postpunk-achtige liedjes zingen, maar lijkt al jaren zoekende naar de juiste partners om haar kwaliteiten tot volle wasdom te laten komen. Brian Burton, oftewel Danger Mouse, is een goede keuze. Hem kennen we vooral van productiewerk (Gnarls Barkley, Gorillaz, The Black Keys) en hij laat zich op geen enkel genre vastpinnen.

Voor Lux Prima moet hij het werk van Ennio Morricone en Phil Spector goed bestudeerd hebben. Het album doet denken aan zijn altijd wat onderschat gebleven album Rome (2011) dat hij maakte met Daniele Luppi en Norah Jones.

Eenzelfde filmische sfeer kenmerkt de met strijkers aangezette negen minuten lange titelsong. Een suite vol suspense en sensualiteit. Karen O (Orzolek) laat haar stem in volle wendbaarheid tot uiting komen. Ook sterk is het met stevige Spector-drums doordrenkte Woman. Maar een aantal liedjes blijft toch te veel verstopt in een vage wolk geluid. Het lijkt wel alsof Danger Mouse al zijn productionele vondsten en trucjes tegelijk wil laten horen en vergeet dat Orzolek best zonder al die opsmuk kan.

Een leuk liedje als Redeemer heeft eigenlijk niet meer dan een klassieke rockbezetting nodig. Op deze leuke, maar niet geweldige plaat is het klein gehouden liedje Turn The Light toch het sterkst. Mooi ingetogen gezongen, zoals we Karen O graag een heel album willen horen.

Pop
★★★☆☆
Karen O & Danger Mouse
Lux Prima
BMG

Meer over