ConcertrecensiePhion

De Kunst zit soms in het kleine, horen we bij de opening van het Ons Festival ★★★☆☆

Phion, voortgekomen uit Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten, opende het Ons Festival in Arnhem met een programma dat nog angst voor blazers leek te hebben.

Merlijn Kerkhof
Dirigent Otto Tausk. Beeld Ronald Knapp
Dirigent Otto Tausk.Beeld Ronald Knapp

Als je vanaf het balkon naar beneden kijkt, zou je even kunnen denken dat je bij een centraal schriftelijk examen bent. De tafeltjes in de Parkzaal van het Arnhemse Musis staan woensdagavond kaarsrecht richting het podium, met voldoende ruimte ertussen, zodat je niet kunt spieken. Zo’n 175 man zijn er tijdens dit openingsconcert van het Ons Festival, dat wordt afgetrapt door Phion.

Het programma voelt eerlijk gezegd een beetje als van vorige maand, toen blazers nog ‘moeilijk, moeilijk’ waren. In plaats van een knetterend gloedjenieuw festivalopeningsstuk, krijgen we de Tiende strijkerssymfonie van Mendelssohn, het Adagio voor strijkers van Samuel Barber en de Strijkersserenade van Dvorák. Als Phion (de naam waaronder Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten sinds 1 juni samen verdergaan) het podium betreedt, roept een bezoeker: ‘Welkom terug!’

Mendelssohn klinkt elegant, het klankbeeld is ontspannen. Qua intonatie en precisie valt er nog wat te winnen. De kunst zit soms in het kleine, zoals blijkt uit de eerste inzet van het Adagio voor strijkers, met een kort crescendo dat zo doeltreffend gelijkmatig vanuit het niets naar klaaglijk spreekvolume gaat. Bijzonder aan de zaal hier is de glazen achterwand, waar we een dikke, monumentale eik doorheen zien. De blaadjes lijken op de golven van de muziek mee te deinen. Met het slotakkoord ontlokt het orkest het publiek een betekenisvolle stilte.

Phion zit nog zonder chef-dirigent. Otto Tausk neemt de honneurs waar en gidst de strijkers met uitnodigende gebaren door de Dvorákserenade. Tausk weerstaat de verleiding om de melancholie uit de noten te trekken, en dat is goed.

Het Ons Festival duurt nog tot en met 11 juli. Onder meer Liza Ferschtman, Daria van den Bercken, Emöké Baráth en Holland Baroque treden op.

Phion

Klassiek

★★★☆☆

1/7, Musis, Arnhem. Ons Festival, t/m 11/7.

Meer over