GadgetdeskKoba Elipsa

De Kobo Elipsa is een e-reader waarop je kunt schrijven. Dat werkt niet erg lekker

In de Gadgetdesk bericht de wetenschapsredactie wekelijks over nieuwe apps en technische speeltjes. Deze week de Kobo Elipsa-e-reader

Kobo Elipsa Beeld Rakuten Kobo
Kobo ElipsaBeeld Rakuten Kobo

In al zijn eenvoud is de e-reader een van de fijnste vruchten van de digitalisering van de afgelopen decennia. Eentje ook waarin niet bijster veel ontwikkeling zat, precies omdat hij moet voldoen aan een paar op het oog simpele dingen: lezen van een scherm dat je ogen niet vermoeit, een paar hele planken aan boeken opslaan, onthouden waar je bent gebleven, niet te veel ruimte innemen.

Rakuten Kobo brengt nu de Elipsa, een e-reader die wél iets meer kan. Hij wordt geleverd met een pen waarmee je aantekeningen kunt maken in boeken. Ook kun je op de Elipsa artikelen lezen en die voorzien van commentaar in Pocket, een populaire leeslijstapp, en heeft de e-reader een notitieblokfunctie. Het apparaat heeft ook ongeveer de afmetingen van een notitieblok (19 bij 23 centimeter), wat voor een e-reader gigantisch is.

Handschrift zet de Elipsa om in getypte tekst. Op het scherm schrijven, is net alsof je dat op papier doet, ronkt de maker in persberichten. Dat is nogal een belofte, want die ervaring is digitaal haast niet te evenaren.

Dat lukt de Elipsa dan ook niet. De pen voelt nog wel aan als een gewone ballpoint, maar er is net te veel vertraging tussen het schrijven en de tekst op het scherm zien om ergernis te voorkomen. Het omzetten naar getypte tekst gaat redelijk, 80 procent wordt goed herkend – al werd niet ’s werelds netste handschrift getest.

Het is jammer dat je niets kunt met de notities in boeken. Passages markeren werkt goed, maar die vervolgens exporteren kan niet. Ze bestaan alleen op het apparaat, per boek dat je hebt gelezen. Tekst uit het notitieblok kun je wel overzetten, maar alleen met Dropbox of een kabel aan een computer. Dat voelt gedateerd. Net als de ‘bètafunctie’ van een webbrowser, met de aanbeveling ‘Doorzoek het internet rechtstreeks vanuit je eReader’. Hoeveel vraag bestond er naar die extra optie? Het scherm van de Elipsa kan alleen zwart, wit en grijstinten aan, en de browser is traag, zo heeft het iets weg van een website laden op de display van een rekenmachine.

Rest het ‘ouderwetse’ boeken lezen. Dat gaat goed op de Elipsa. Maar voor wat dit apparaat extra zegt te bieden bestaan betere oplossingen.

Kobo Elipsa, met pen en beschermende cover, € 399,99.

Meer over