BoekenBestsellers

De Kinderboekenweek wordt volwassen: een heuse rel!

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad vertelt hoe het nu gaat.

Jet Steinz
null Beeld Leopold
Beeld Leopold

De Boekenweek kan niet zonder relletjes (die ontstaan omdat het thema belachelijk zou zijn, de auteur van het geschenk en/of essay een man is, het geschenk niet gewaardeerd wordt, het essay boekhandelaren beledigt), maar de Kinderboekenweek – ‘de enige week die tien dagen duurt’ kwam er vroeger dan altijd achteraan, maar tegenwoordig zijn het er al elf, wie weet waar dit gaat eindigen – verloopt over het algemeen zeer gemoedelijk. Nu kan de CPNB zich ook niet echt een buil vallen aan thema’s als ‘Reis mee!’ (2019, over voertuigen) of ‘Kom erbij!’ (2018, over vriendschap).

Ook dit jaar leek iedereen tevreden: ‘En toen?’ is het thema, en dus staat de bestsellerlijst vol met prentenboeken en jeugdromans ‘die de geschiedenis tot leven brengen’, als De steen en de tijd (een 150 duizend jaar oude zwerfkei vertelt) en De zee kwam door de brievenbus (over de watersnoodramp van 1953). (Ook grote mensen houden trouwens van geschiedenis: zo scoort de koning van de historische roman, Arthur Japin, een bestseller met Mrs. Degas, die zich afspeelt in het Parijs van 1912, en staat De kaasfabriek van zijn vrouwelijke evenknie Simone van der Vlugt, met het Amsterdam van 1892 en het Antwerpen van 1914 als decor, alweer vijf weken in de Top 60.)

Tot bleek dat de CPNB een samenwerking met McDonald’s is aangegaan en dat je bij aankoop van een Happy Meal (550 calorieën) een boekje cadeau krijgt. In het persbericht werd gesproken van een ‘logische stap’, maar daar denken voedingsexperts anders over. Een heuse rel! De Kinderboekenweek is volwassen geworden.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Marieke Lucas Rijneveld: De avond is ongemak; Atlas Contact

2. Raynor Winn: Het zoutpad; Balans

3. Charlie Mackesy: De jongen, de mol, de vos en het paard; KokBoekencentrum

4. Philipp Blom: Het grote wereldtoneel; De Bezige Bij

5. Ottolenghi: Flavour; Fontaine

6. Elena Ferrante: Het leugenachtige leven van volwassenen; Wereldbibliotheek

7. Arthur Japin: Mrs. Degas; De Arbeiderspers

8. Arjen Lubach: Stoorzender; Podium

9. Cilla & Rolf Börjlind: Bevroren goud; A.W. Bruna

10. Michael J. Sandel: De tirannie van verdienste; Ten Have

Hoe gaat het in de boekhandel?

Ronnie Terpstra (Van der Velde, Leeuwarden): ‘We hadden een verrassend goede zomer en dat gaf moed voor het najaar, maar met de persconferentie van maandag is het seizoen somber begonnen: er zal weer meer worden thuisgewerkt, wat betekent dat de grote kantoren in de binnenstad opnieuw komen leeg te staan en er minder aanloop is. Ook worden er nog steeds nauwelijks feestjes gevierd, en dus maar weinig boeken cadeau gegeven. Hoewel het nog niet verplicht is, dragen we als personeel sinds afgelopen woensdag mondkapjes – om een signaal af te geven en te kijken wat voor reacties het oproept. Van onze klanten vragen we dat voorlopig niet. Zelf zou ik een hardere lijn wensen vanuit de overheid, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Ik heb geen zin om discussies aan te gaan over het nut van de maatregelen; dat kost alleen maar energie, die we nodig hebben voor andere dingen. De personeelsplanning bijvoorbeeld: we hebben voortdurend te maken met mensen die symptomen hebben en dus niet kunnen werken. Tot het eind van het jaar organiseren we daarom ook geen lezingen of andere evenementen.’

Meer over