tv-recensieYasmina Aboutaleb

De interessante gasten in ‘Holi’ kregen net te weinig tijd om echt hun verhaal te doen

Yasmina Aboutaleb tv-recensie Beeld -
Yasmina Aboutaleb tv-recensieBeeld -

Weinig Nederlanders zullen gemerkt hebben dat de afgelopen dagen het hindoeïstische Holi-feest gevierd werd. Geen feestelijke en kleurrijke poederpartijtjes midden op straat. Maar ineens was daar zondag een tweet van Kamala Harris. De vicepresident van de Verenigde Staten wenste iedereen ‘happy Holi’. Voor wie het lente- en nieuwjaarsfeest niet kent, vermeldde ze erbij dat het bekend staat om de kleurige poeders die vrienden en familie naar elkaar gooien. Een vrolijk feest, schreef Harris, dat draait om positiviteit, het opzijzetten van verschillen en samenkomst.

In ‘Holi’ blikte Janet Ramesar, slachtoffer van de toeslagenaffaire, terug op het afgelopen jaar. Beeld NTR
In ‘Holi’ blikte Janet Ramesar, slachtoffer van de toeslagenaffaire, terug op het afgelopen jaar.Beeld NTR

Op de publieke omroep werd het feest, wereldwijd gevierd door miljoenen mensen, afgedaan met een blokje zendtijd dat nog ‘over’ was. In Holi, afgelopen zondagmiddag op de eerste dag van het feest te zien bij de NTR, blikten drie tafelgasten met presentator Narsingh Balwantsingh terug op het voorbije jaar. Setting: tempel New Mandir in Den Haag. Uiterlijke overeenkomst: alle aanwezigen liepen op sokken. Het gaf het geheel iets huiselijks, alsof je bij een grote, gezellige familie op bezoek was.

Tot zover de stijlgids. Hoewel, talkshowgast Janet Ramesar had een niet te missen felblauwe sari aangetrokken. Ze kon wel een nieuw, feestelijk begin gebruiken, vertelde het slachtoffer van de toeslagenaffaire aan presentator Balwantsingh. Overigens bewonderenswaardig hoe vaak zij de afgelopen maanden al haar in en in trieste verhaal deed in de media. De hele affaire had haar nogal aangegrepen, zei ze opnieuw, zo zeer dat ze in een depressie belandde. Lang kon ze daar niet over vertellen, want behalve de twee andere studiogasten, zat de uitzending van krap een half uur bomvol: de NTR moest er ook nog drie muzikale intermezzo’s in kwijt.

Je gunde de programmamakers meer tijd, want ook de andere gasten konden slechts in vogelvlucht hun verhaal kwijt. Chefkok Soenil Bahadoer bijvoorbeeld. Die kookte twee sterren bij elkaar in De Lindehof in Nuenen, en begon na de tweede lockdown een foodtruck. Daar schotelt hij de mensen, in plaats van 7 of 8 gangen, streetfood voor. Denk aan bara’s, roti, petjelsalade. Het had pijn gedaan toen hij net als de rest van ondernemend Nederland hoorde dat alle zaken onmiddellijk dicht moesten. Maar hij moest verder. Holi was voor hem dan ook ‘goeie vibes’ creëren, niet met tegenslagen blijven zitten.

Met andere woorden: aan de gasten lag het niet. Het is zonde dat er niet meer tijd en geld was om hier een nog boeiender en feestelijkere uitzending van te maken. Bijvoorbeeld zoals nu bij de NPO gebeurt met kunst en cultuur. Daar zijn tijdelijke programma’s als On Stage en eenmalige uitzendingen van theaterstukken te zien. Het zou mooi zijn als er in deze tijd ook langer stilgestaan zou kunnen worden bij belangrijke (religieuze) feestdagen. Zeker als ze een nieuw begin markeren.

Meer over