THEATERRECENSIEAntibodies

De indringende voorstelling Antibodies van Boogaerdt/Vanderschoot wekt een mengeling van fascinatie en afschuw op ★★★★☆

Met plastische scènes zoekt het duo de grenzen op van fysiek ongemak, gêne en taboe.

Herien Wensink
Suzan Boogaerdt in de voorstelling ‘Antibodies’. Beeld Sanne Peper
Suzan Boogaerdt in de voorstelling ‘Antibodies’.Beeld Sanne Peper

Verrukkelijke ‘body horror’ met een filosofisch fundament – daarvoor zit je goed bij theaterduo Boogaerdt/Vanderschoot. Trakteerden zij de toeschouwer in de productie Hideous (Wo)men al eens op een bloederige doe-het-zelfabortus, ook hun nieuwste, Antibodies, zoekt met plastische scènes de grenzen op van fysiek ongemak, gêne en taboe. Het levert een indringende voorstelling op die een mengeling van fascinatie en afschuw opwekt, hoewel de humor niet ontbreekt.

Antibodies speelt in een cilindervormige ruimtecapsule, die wordt bemand door één vrouw (Suzan Boogaerdt): de eerste (of laatste?) mens. Boogaerdt is gemaskerd, en daardoor ontmenselijkt, maar tegelijk kwetsbaar in haar ondergoed; een fraaie verbeelding van de spanning tussen technologische superioriteit en fysieke imperfectie.

Suzan Boogaerdt in de voorstelling  ‘Antibodies’. Beeld Foto Sanne Peper
Suzan Boogaerdt in de voorstelling ‘Antibodies’.Beeld Foto Sanne Peper

Het onderwerp van Antibodies, het vrouwelijk lichaam, leent zich uitstekend voor de studieuze en tegelijk vleselijke theatertaal van dit duo. De versnelde digitalisering van de samenleving in lockdowntijd vormde daarnaast een actuele aanleiding voor een onderzoek naar het contrast tussen fysiek en virtueel. In Antibodies is dat ook een contrast tussen oorsprong en toekomst, tussen oertijd en futurisme. In een hypnotiserend ritueel wordt dat contrast opgeheven, en blijken mens en machine, lichaam en ‘cloud’, moeiteloos te kunnen versmelten. Zo wordt Antibodies ook een theatrale verbeelding van het posthumanisme en het einde van het antropoceen.

Makers Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot vermengen dit alles bovendien met feministische theorie. Antibodies onderzoekt de functies van het vrouwenlichaam en de pijn waaraan het wordt blootgesteld. Kan dat anders? Zo creëert het duo een verrassend nieuw scheppingsverhaal; een ode aan Moeder Aarde en het matriarchaat.

Antibodies

Theater

★★★★☆

Door Boogaerdt/Vanderschoot.

8/10, Theater Rotterdam. Tournee t/m 25/11.

Meer over