AlbumVital

De hoge en zuivere zangstem van Robin Wattie contrasteert prachtig bij de donkere gitaren van Big Brave: een band om te ontdekken ★★★★★

Big Brave. De zangstem van Robin Wattie is hoog en vluchtig als ijle lucht.  Beeld Mathieu Ball
Big Brave. De zangstem van Robin Wattie is hoog en vluchtig als ijle lucht.Beeld Mathieu Ball

Vlotte gitaarriffs spelen ze niet. Solo’s al evenmin. En de zangstem van Robin Wattie is verre van schreeuwerig, maar hoog en zuiver en vluchtig als ijle lucht. En toch is het Canadese Big Brave een loodzware band, en een uniek geluid in het heavy muziekspectrum. Op het nieuwe album Vital toont Big Brave zich inderdaad levenskrachtig: het trio uit Montreal vervolmaakt de eigen esthetiek en de band weet binnen de zichzelf opgelegde en redelijk minimalistische kaders toch te groeien, in zeggingskracht en muzikaal avontuur.

De muzikale kern van Big Brave wordt gevormd door twee traag golvende gitaren, van zangeres Wattie en Mathieu Ball, en vooral door de feedback die uit de versterkers giert. In dat opzicht lijkt Big Brave nog het meest op de experimentele gitaarnoise van de labelgenoten Sunn O))).

Maar de zang van Wattie maakt Big Brave bijzonder en bovendien erg toegankelijk: de dromerige stem contrasteert mooi bij de dreigende gitaren, al is haar sociaal betrokken poëzie in de teksten minstens zo duister als de sonore dodenmars die drummer Tasy Hudson onder de tracks legt. En Wattie rekt haar zangstem verder op dan bij de vorige albums: in de openingstrack Abating the Incarnation of Matter slaat ze in de finale emotioneel en huilend over en trekt ze je met deze blik in haar ziel nog dieper de muziek in. Net als in het zonder enige begeleiding gezongen slot van Half Breed.

Intussen blijven de gitaren en de echoënde feedbacks zoeken naar de overgave, in bijvoorbeeld het langzaam zoemende slotnummer Vital. Het zacht spetterende en sissende gitaargeluid is hier een donzige geluidsmatras voor de engelachtige vocalen van Wattie. Een album om te ontdekken en ondergaan.

Het nieuwe album Vital van Big Brave.  Beeld
Het nieuwe album Vital van Big Brave.

Big Brave

Vital

Heavy

★★★★★

Southern Lord

Meer over