De week in boekenThe Other Side of the Coin

De hofhouding is jaloers op de kledingadviseur van koningin Elizabeth

Angela Kelly, de kledingadviseur van koningin Elizabeth, geniet zoveel vertrouwen dat ze een boek over haar werk mocht publiceren.

Patrick van IJzendoorn
Geel is Elizabeths lievelingskleur, dit tot afgrijzen van Charles. Beeld Getty Images
Geel is Elizabeths lievelingskleur, dit tot afgrijzen van Charles.Beeld Getty Images

De beheerder van de koninklijke kunstcollectie wordt ontmaskerd als KGB-spion, Winston Churchill sterft, de jonge Charles wordt ingehuldigd als prins van Wales, prinses Margaret flirt op tropische eilanden met jongemannen en de neef van koningin Elizabeth wil de Labour-regering ten val brengen. Het is vanaf zondag allemaal te zien op Netflix in het nieuwe seizoen van The Crown, de immens populaire soapopera over de Britse koninklijke familie. De acteurs zijn veranderd, maar het verhaal blijft verslavend.

Als opwarmertje voor de hervatting van de serie kan de controverse dienen die is ontstaan binnen de hofhouding. De oorzaak? De publicatie van The Other Side of the Coin, een boek waarin Angela Kelly de Britten bijpraat over Elizabeth Windsor, die even beroemd als onbekend is. De 61-jarige is als geen ander in staat om uit de school, of het hof, te klappen omdat ze al een kwart eeuw kledingadviseur en vertrouweling van de vorstin is.

null Beeld

Ze vertelt onder meer over de spannende dagen in de aanloop naar Ladies Day op de paardenraces van Ascot, wanneer er alles aan wordt gedaan om te voorkomen dat de kleur uitlekt van de kleren die de koningin zal dragen. Gokkers hebben daar immers tonnen op gezet. Ze openbaart ook de reden dat Elizabeth felle kleuren draagt. ‘Ik moet worden gezien om te worden geloofd’, is haar credo. Geel is Elizabeths lievelingskleur, dit tot afgrijzen van Charles.

De band tussen de vorstin en de katholieke dokwerkersdochter begon in Berlijn, waar Kelly op de ambassade werkte. Na een overnachting aldaar vroeg de koningin deze diplomate wie de volgende gast was. Kelly weigerde dat te zeggen, omdat ze dat niet mocht. Enkele weken later werkte ze op Buckingham Palace.

Een typerende onthulling betreft de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De koningin vond de 007-scène waarin ze mocht spelen zo leuk dat ze per se ook iets wilde zeggen. ‘Good evening, Mr Bond’, werd haar tekst. Dat de koningin toestemming heeft gegeven voor publicatie, toont hoe goed de twee bevriend zijn. Het voorrecht heeft, zo meldden Engelse kranten, echter ook voor scheve ogen gezorgd bij andere leden van de hofhouding, die hun relatief bescheiden pensioenen niet mogen aanvullen met memoires.

Meer over